Húsz kázsmárki diák kapott laptopot

borsodihir.hu

2020.06.04. 08:55

Húsz kázsmárki diák kapott laptopot

Borsodban a gyerekek harmada csak nehezen fér hozzá az online oktatáshoz.

Helyi szervezetek különleges összefogásával vált lehetővé 20 kázsmárki hátrányos helyzetű általános iskolás korú gyermek online tanulása.

A koronavírus következtében bevezetett távoktatással számos közösség került nehéz helyzetbe a digitális tanuláshoz szükséges saját erőforrások és eszközök hiánya miatt.

A Civil Kollégium Alapítvány a TIGÁZ Zrt. segítségével „Ablak a padra” programjuk keretében 20 laptopot juttatott el a Nem Adom Fel Kázsmárk Egyesület számára,

akik a településen élő 20 hátrányos helyzetű általános iskolás korú gyermek tanulását segítik ezáltal. Az együttműködésnek köszönhetően nemcsak  az online oktatáshoz szükséges eszközöket kapták most kézhez a nehéz helyzetbe került közösségek, hiszen az eszköz önmagában nem lenne elég - az együttműködésnek köszönhetően az alapítvány szakmai útmutatásával segít, hogy a diákok elsajátíthassák a felzárkózáshoz elengedhetetlen tananyagot.

A 2017-es kompetenciafelmérés egyéni adataiból kiderült, hogy az online oktatáshoz gyakorlatilag közel minden ötödik tanuló az általános iskola felső tagozatán nem fér hozzá. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a diákok egyharmada küzd ilyen nehézségekkel, és ezáltal az iskolai feladatok elvégzése és a tanulás a jelenlegi rendkívüli helyzetben rengeteg gyerek számára egyenesen lehetetlenné válik, és ezáltal önhibájukon kívül leszakadhatnak társaiktól.

Az oktatás digitalizációja eddig is tendencia volt, de a járványügyi helyzet és az ebből adódó távoktatási kényszer ugyanúgy lökést adott a folyamatnak az iskolákban, ahogy a vállalatoknál is. Tehát hiba lenne azt gondolnunk, hogy a digitális oktatás a rendkívüli helyzetet követően ne maradna szerves része a diákok mindennapjainak, és épp ezért az ehhez szükséges technológiai háttér megteremtése hosszú távon értelmezendő feladat.

Remény a családoknak

– Nagyon hálásak vagyunk a támogatásért, nagyon nagy segítség ez a családok és gyerekek számára. Kázsmárkon nagy szegénység van, a családok nem tudják biztosítani a gyermekek számára a digitális oktatást önerőből. A támogatás reményt ad a családoknak is, a gyerekeknek is. Így nem lesz lemaradás a tanulásban, fel tudnak zárkózni az iskolai feltételekhez. Boldog percek lesznek ezek nekünk a gépek átadásakor! – mondta Horváth Ernőné Éva, a Nem Adom Fel Kázsmárk Egyesület alapítója.

A Nem Adom Fel Kázsmárk Egyesület 3 képzett pedagógussal 5 éve vezet tanodát a településen, a tevékenységük pedig sokszínű: az elszegényedett családok és hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása mellett külön figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, az egészséges életmód ösztönzésére, a roma hagyományok ápolására és családsegítésre is. Az egyesület munkatársai az adományozott laptopok megérkezése után azonnal el tudnak kezdeni segíteni a gyerekeknek a tanulnivaló elsajátításában, a házi feladatok elkészítésében.
Kázsmárk

Szóljon hozzá!

Hirdetés