Hirdetés
Hirdetés

Hadüzenet az út menti hulladéknak Ózd környékén is

| 2020. 09. 04. | 20:16:00
Tisztítsuk meg az országot! +Videó
Hadüzenet az út menti hulladéknak Ózd környékén is
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány Tisztítsuk meg az országot! elnevezéssel nagyszabású projektet indít. A cél felszámolni az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat. Ezért az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztott egy olyan pilot helyszínt, amely alkalmas lehet a szemét felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére.

Az első pilot projektek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg, például Borsodban, a 25-ös számú főút mentén.

Ezen akciók tapasztalata és az elmúlt időszakban végzett részletes, országos felmérések alapján a közútkezelő elkészítette az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét. Az országosan korábban megjelölt helyszínek aktualizálása alapján elmondható, hogy az úthálózat mentén jelenleg fellelhető illegális hulladék mennyisége eléri a 4 300 köbmétert.

A Tisztítsuk meg az országot! program eddigi tapasztalatai alapján Boros Anita, a projekt lebonyolításáért felelős államtitkár elmondta, hogy a „tapasztalatok szerint, ahol egyszer illegális hulladékot helyeznek el, ott újból megjelenik a hulladék, sok esetben nagyobb mennyiségben, mint az első alkalommal.”

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arra kért minden közlekedőt, hogy fogjunk össze az illegális szemetelés ellen. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. pilot projektjeiről szóló és a legfrissebb, út menti szennyezettségi térképet is bemutató videó a társaság hivatalos Youtube oldalán érhető el:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/85ghRAsySAM" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Hirdetés
Hirdetés