Szerencsi diákok szabadítják meg a Bodrogzugot a PET-palackoktól

borsodihir.hu

2020.09.18. 10:36

Szerencsi diákok szabadítják meg a Bodrogzugot a PET-palackoktól

A kezdeményezésre pályázaton nyertek pénzt.

Hirdetés

A szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai, pedagógusai és a szülők közösen tisztítják meg a Bodrogzug természetvédelmi terület egy részét és a Szerencs-patak egy szakaszát a műanyaghulladékoktól. A diákokat Párdy Bence PET-kalóz korábbi akciói inspirálták. A gimnazisták mostani önkéntes munkája kiváló lehetőség, hogy még környezettudatossabbá váljanak, valamint a természet védelme és szeretete alapvetően meghatározza szemléletmódjukat.

A MOL Helyi Érték Programja félmillió forinttal támogatja a kezdeményezést.

A Bodrogzug tavaszi áradása során évről évre rengeteg műanyag hulladék halmozódik fel. A legutóbbi, 2019. május-júniusi áradás során olyan mennyiségű úszó hulladékdugó zárta el a Bodrogzug bejárataként szolgáló Zsaró eret, hogy az napokig elérhetetlen volt. A felhalmozódó műanyag hulladék nemcsak a vízi élővilágot károsítja, hanem kedvezőtlen hatással van a természetvédelmi területeken az aktív turizmusra is.

A Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjai, tanárai, és civil önkéntesei tágabb lakókörnyezetüket egy többlépcsős környezetvédelmi akció keretében szeretnék megszabadítani a műanyag és egyéb hulladéktól. Idén először szeptember 18-án elvégzik az iskolájukhoz közel eső Szerencs-patak és környékének megtisztítását, majd szeptember 28-tól kenuba szállnak és összegyűjtik Bodrogzug természetvédelmi területén a nagyrészt PET-palackokból álló hulladékot

– Sokat beszéltünk az osztályban Párdy Bencéről, aki még a munkáját is otthagyta, és önkéntesként elkezdte a Tisza-tavat megtisztítani a műanyag palackoktól, nem törődve azzal, hogy egy árhullámmal újabb adag szemét érkezik. Nemcsak beszélt, hanem cselekedett is. Ebben szeretnénk most mi is, az egész osztállyal, az ő példáját követni – mondta Maczkó Balázs, a Bocskai István Katolikus Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke.

– Az akció tagadhatatlan pedagógiai célja, hogy a diákok a későbbiekben tudatosan használják és óvják azt a környezetet, ahol élnek. Aki egyszer a patak partján szemetet szedett, az ha legközelebb barátaival kimegy ugyanoda bulizni, valószínű jobban figyel majd a környezet tisztaságára is. Az iskolánk kifejezett célja, hogy a pedagógiai és környezeti nevelési programjába beépüljenek az ehhez hasonló közösségi akciók – mondta Magda Gábor pedagógus, az iskola teremtésvédelmi felelőse.
Szerencs

Szóljon hozzá!

Hirdetés