Hirdetés

Hirdetés

Tiszaújváros választ. És a külföldön lévők?

borsodihir.hu

2020.09.24. 11:50

Tiszaújváros választ. És a külföldön lévők?

Az időközi voksolást Koncz Ferenc halála miatt kellett kiírni.

Hirdetés

Október 2-án 16 óráig jelentkezhetnek a külképviseleti szavazásra azok az érintett választópolgárok, akik az október 11-ei tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson jogosultak voksolni, de aznap nem tartózkodnak Magyarországon.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben azért kell időközi választást tartani, mert júliusban motorbalesetben elhunyt a térség 2018-ban megválasztott képviselője, Koncz Ferenc (Fidesz).

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) október 11-ére tűzte ki az időközi választást. Az általános országgyűlési választáshoz hasonlóan az októberi időközin is lehetőség van arra, hogy azok az érintett választók, akik aznap nem tartózkodnak Magyarországon, az ország kijelölt nagykövetségein, konzulátusain szavazzanak.

A választópolgárok október 2-án 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe, eddig ezt nyolcan tették meg. Az októberi időközi választáson 65 külképviseleten lehet majd voksolni.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, azt egyidejűleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében. A szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy a voksoló ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelyén is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe felvétele után meggondolhatja magát. Ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, október 7-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon vagy a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani. A külképviseleti névjegyzékbe felvételhez a választónak meg kell adnia személyes adatait és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén akar szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakcímére kér értesítést.

A külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, október 10-én tartják majd a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés