Hirdetés
Hirdetés

Összesen 30 évet kaptak az ózdi útonállók

| 2020. 11. 09. | 18:32:00
Gyenge fizikumú, idős áldozatokat szemeltek ki.
Összesen 30 évet kaptak az ózdi útonállók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2018. novemberében észrevette a hazafelé tartó 75 éves sértett nőt, akinek mindkét kezében egy-egy szatyor volt. Az vádlott – feltételezve, hogy a szatyorban lehet a sértett pénztárcája – az egyik szatyrot megragadta, és kitépte a sértett kezéből, majd elfutott. A szatyorban 4 500 forint készpénz és a nő iratai voltak. Egy másik alkalommal 700 forint készpénzt szerzett meg hasonló módon. Ez esetben a lépcsőn felfelé haladó 77 éves sértett nőt hátulról meglökte, a sértett elesett, ekkor a vádlott kirántotta a sértett kezében lévő táskát, és távozott a helyszínről. Néhány nappal később meglátta az utcán egyedül közlekedő 77 éves sértett nőt, elhatározta, hogy megszerzi az értékeit. Követni kezdte, majd amikor a sértett bement a lépcsőházba, és az első emeleti lépcsőfordulóban megállt megpihenni, a vádlott megragadta a sértett vállán lévő táskát, majd megrántotta annak pántját. A sértett egyensúlyát veszítette, a lépcsőre esett, miközben a vádlott a táskával és a benne lévő 19 ezer forint készpénzzel elhagyta a lépcsőházat. A sértett az arcán és a szemén szenvedett sérüléseket.

2019. február 20-án a négy vádlott együtt sétált Ózdon, amikor elhatározták, hogy pénzt fognak szerezni. Észrevették az idős sértettet, a másodrendű vádlott megszólította, miközben az elsőrendű vádlott a kabátjánál fogva a földre rántotta a férfit. A vádlottak a földön fekvő sértettet rugdosni kezdték, majd a másodrendű vádlott elvette a nyakában lévő táskáját, 10 500 forint összegű kárt okozva a sértettnek.  Ezután a vádlottak úgy döntöttek, hogy mindenképpen pénzt fognak szerezni, ezért az egyedül közlekedő sértetthez mentek, akinél egy hátizsák volt. A vádlottak körbevették, majd mindannyian ütni, rúgni kezdték a férfit. Amikor a sértett a földre esett elvették a hátizsákját a benne lévő értékeivel együtt. A sértett zúzódásokat szenvedett és 17 500 forint kára keletkezett.

A bíróság a vádlottakat rablás, kifosztás és okirattal visszaélés miatt szabadságvesztésre ítélte.

  • Az elsővádlottal szemben 10 év,
  • a másodvádlott esetében 8 év,
  • a harmad- és negyedrendű vádlottal szemben 6 év 10 hónap, illetve 6 év 6 hónap fegyházbüntetést szabott ki. 

Rendelkezett a sértettek kárának megtérítéséről is. A büntetés kiszabásakor súlyosító körülmény volt, hogy a vádlottak a bűncselekményeket útonálló jelleggel követték el.

Hirdetés
Hirdetés