Hirdetés
Hirdetés

Épül gyorsétterem Kazincbarcikán, de nem ott

| 2021. 03. 04. | 15:49:00
Nem a Móricz Zsigmond téren, de nem messze tőle.
Épül gyorsétterem Kazincbarcikán, de nem ott
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem a hír borzolta fel a kedélyeket a napokban, miszerint gyorsétterem érkezik Kazincbarcikára, sokkal inkább az, hogy a beruházás helyszíneként a kisváros frekventált helyén fekvő zöldterület jött szóba. A közelmúltban nyilvánosságra került településrendezési terv módosítása ugyanis egyértelműen arra utalt, hogy a Móricz Zsigmond téren lehet majd a jövőben hamburgerhez jutni, bár a városvezetés és maga az üzlethálózat sem mondta ki konkrétan, hogy – az ózdi nyitás után – az egyébként világszerte nagy népszerűségnek örvendő McDonald’s "enné be" magát Kazincbarcikára.

A környéken élők és a hozzájuk hasonlóan gondolkodó szimpatizánsok gyorsan léptek: a Móricz Zsigmond téri beruházás ellenzői néven Facebook-csoportot hoztak létre, ami jelenleg 600 tagot számlál. Az online platformon valamennyien egyetértettek abban, hogy a gyorsétterem nyitása vállalhatatlan környezeti terhelést jelentene az itt élők számára, főként a megnövekvő autóforgalom miatt, nem beszélve arról, hogy a Móricz Zsigmond teret egyik oldalról határoló Jószerencsét út eleve élénk forgalmat bonyolít – gyorsétterem nélkül is. Nem mellékesen nehezményezték azt is, hogy tágabb életterükhöz úgy nyúlna hozzá a város, hogy a lakókkal semmiféle egyeztetést nem folytattak. Persze, ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez: miközben a Facebook-csoportba a fejlesztésről egyedi készítésű látványterv is felkerült, majd aláírásgyűjtés indult, a tagok párbeszédet kezdeményeztek a főépítésszel, de "a vírushelyzetre tekintettel" ez a szándékuk lyukra futott, holott a biztonságos online találkozóban is benne lettek volna. A tiltakozás eközben némi politikai színezetet kapott: Dr. Fiszter Zsuzsanna jogász, a Mi Hazánk Mozgalom kazincbarcikai alapszervezetének elnöke nyílt levelet fogalmazott a polgármesternek és a képviselő-tesületnek, amiben többek között rögzítette, a döntési mechanizmust arcpirítónak tartja.

Nem volt, aki válaszoljon

A Borsodihír március elsején írásban több kérdéssel fordult a városvezetéshez. Éppen azt szerettük volna megtudni, hogy 

  • Mennyiben végleges a gyorsétterem kijelölt lakóövezeti helye?
  • Várható-e közvetlen önkormányzati vagy beruházói egyeztetés a környéken lakókkal a fejlesztés kapcsán?
  • A McDonald’s hálózatának újabb egységéről-e van szó?
  • Valóban nonstop (0-24) nyitvatartású étterem épül?
  • Mikor várható a nyitás?
  • Hány embernek adna munkát az étterem?
  • Készül-e hatástanulmány arról, milyen környezeti terhelést jelent egyrészt az építkezés, másrészt a majd már működő étteremhez várhatóan kapcsolódó autóforgalom?

Kérdéseinkre három nap után sem kaptunk választ, sőt annyit sem közöltek, hogy figyeljük az önkormányzati hírcsatornákat, legyünk türelemmel vagy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni. 

Szitka Péter polgármester aztán március 3-án Facebook-posztjával részben kihúzta az ügy méregfogát: jelezte, már február 15-én eldőlt, hogy a gyorsétterem nem a Móricz Zsigmond téren épül fel. Klimon István alpolgármester aztán egy nappal később valamivel bővebb lére eresztette. Elmondta, hogy a vendéglátóegységet a cég eredetileg a 26-os számú főút mellé tervezte – azt a kezelő Magyar Közút Zrt. nem támogatta –, majd a saját szabályai alapján döntött arról, hogy a Móricz Zsigmond téren építené fel az éttermet.

 – Mi folyamatosan kardoskodtunk amellett, hogy nem ez a legmegfelelőbb hely és a lakossági ellenérzéseket elkerülve nem lenne célszerű ide telepíteni. Jó hír az, hogy a február hónap közepén Szitka Péter polgármester egy olyan döntést hozott meg, miszerint szóba jöhet a túloldal pontosabban a régi vécének a helye, ami belátható, hogy számunkra sem egy rossz gondolat, hiszen a városunknak a legfrekventáltabb területén egy meglehetősen rossz környezetet eredményez az épület maradvány, így már a Jószerencsét útnak az átellenes oldalán megépülhet a gyorsétterem

– idézte a kolorline.hu Klimon István szavait. Kiderült az is, több gyorséttermi lánc is bejelentkezett Kazincbarcikára. Ha egy biznisz egyszer beindul...

Talán már kár is latolgatni, miért ellentmondásosak egyes dátumok, a lényeg: lesz gyorsétterem Kazincbarcikán, igaz, nem ott, ahova tervezték, így a Móricz Zsigmond tériek joggal érezhetik úgy, megvédték lakóhelyüket.

Hirdetés
Hirdetés