Hirdetés
Hirdetés

Ezt is megértük! Letették a 26-os főút elkerülőjének alapkövét

| 2021. 06. 29. | 18:50:00
A beruházás befejezésének várható időpontja 2024 eleje.
Ezt is megértük! Letették a 26-os főút elkerülőjének alapkövét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 26-os számú főút elmúlt években tapasztalt jelentős forgalomnövekedése szükségessé tette egy elkerülő út megvalósítását Sajószentpéter és Berente között. A 10,6 kilométer hosszú, új nyomvonalú 2x1 sávos elkerülő út látványos kivitelezési munkái augusztusban kezdődnek meg. A beruházás alapkőletételi eseményén ünnepi beszédet mondott Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője és Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese.

Mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban fontos szerepet tölt be a 26-os főút: amellett, hogy kapcsolatot létesít Miskolc-Bánréve között, a magyar-szlovák határátkelő irányába, Miskolcot összeköti Kazincbarcika városával is.

A 26-os főút mellett az utóbbi években az M30 Miskolcig tartó szakasza is további jelentős forgalmat generál Szlovákia felé – szintén Bánrévén keresztül, illetve a már megépült Miskolc északi elkerülő I. és II. üteme az M30 autópályáról Bánréve felé irányuló forgalmat Miskolc belvárosától távol, a 306-os főúton vezeti, direkt kapcsolatot biztosítva az M30-as autópálya és a 26-os főút között – olvasható a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményében.

Az így megnövekedett teher- és személyforgalom, valamint a gyorsabb és kényelmesebb közlekedés biztosítása teszi indokolttá a kapacitásbővítést, amit a Sajó folyó túloldalán betervezett elkerülő út megépítése vált valóra.

A 260-as számú elkerülő út és a 27-es főút csatlakozásánál, valamint a 2606-os jelű Kazincbarcika-Múcsony összekötő út csatlakozásában 2 új körforgalmi csomópont valósul meg, valamint 8 új híd is megépül. Mivel az elkerülő út a Sajó völgyében vezet, amely egykor a Sajó vízjárta árterülete volt, ezért a beruházáson belül vízrendezésre, vagyis mederkorrekcióra, meder- és partbiztosításra is sor kerül. A Sajó folyó mentén árvízvédelmi funkciókat ellátó töltések korrekciója is megtörténik, hogy a Sajó árvize esetén a lakóingatlanok védelme biztosított legyen.

A beruházás befejezésének várható időpontja 2024 eleje. A kivitelezést a HE-DO Építő Zrt. és SOLTÚT Kft. végzik nettó 29,9 milliárd forint értékben.

Az elkerülő út építéséhez szorosan kapcsolódik a 2606-os jelű Kazincbarcika-Múcsony összekötő út korszerűsítése és korrekciója.  Kazincbarcika város belterületén egy új városi bekötés épül a 260. sz. külterületi elkerülő úthoz csatlakozva. Az új városi bekötés új nyomvonalon épül 900 m hosszban, amelyen két új építésű körforgalmi csomópont (egy négyágú és egy ötágú) létesül.

A beruházás befejezésének várható időpontja 2023 nyara. A kivitelezést a STRABAG Építőipari Zrt. végzi 5,3 milliárd forint értékben.

A két összefüggő beruházás révén a belterületi szakaszok forgalma, az utazási idő és a baleseti kockázat is nagy mértékben csökkenthető lesz, egyúttal mérséklődik az érintett településeken a tehergépjármű forgalom okozta zaj és egyéb környezeti ártalmak okozta terhelés. A közlekedés biztonságosabb lesz, emellett pedig gyorsabban elérhetővé válik Miskolc, a főváros, valamint az M30-M3-M25 gyorsforgalmi utak a környező térségekből.

Az alapkőletételi ünnepségen Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta: minden régió életében vannak meghatározó pillanatok, ilyen ez a mai is. – Egy mérföldkő, amely lezár egy korszakot és elindít egy másikat, hálás vagyok, hogy ehhez együtt érkeztünk el. Én is itt élek, napi szinten tapasztalom a megnövekedett forgalmat és menetidőt, de a balesetveszélyt is. Ennek az elkerülő útnak a jelentősége nem csak abban rejlik, hogy Kazincbarcikát elkerüli, a térség szempontjából nagyon fontos gazdaságélénkítő és környezeti hatással is bír – fogalmazott.

Juhász Zoltán, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese hozzátette: a kormány tavaly decemberi döntése alapján 2024-ig összesen 430 milliárd forintot fordít négy kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztésre. – A beruházások finanszírozásáról rendelkező kormányhatározat biztosítja a 26-os főút Sajószentpéter-Berente elkerülő kivitelezésének költségeit is. A Miskolc és Kazincbarcika közötti eljutást kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá tevő fejlesztés, a több mint 10 kilométeren, új nyomvonalon megépülő elkerülő út látványos kivitelezési munkái várhatóan 2021 augusztusában elindulhatnak – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés