Hirdetés
Hirdetés

A Baradla-Domica gyógyhatását vizsgálták

| 2021. 07. 30. | 17:02:00
Négy év alatt 1,6 millió eurót fordítottak rá.
A Baradla-Domica gyógyhatását vizsgálták
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatala közös, határon átnyúló projektje 1,616 millió euró vissza nem térítendő támogatásban részesült az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében kiírt pályázati forrásból. A projekt 2017 novembere és 2021 júliusa között valósult meg.

Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai közül a Világörökség részét képező felszín alatti világ legjelentősebb képviselője a 30 km-t meghaladó Baradla–Domica-barlangrendszer, melynek 22 km-es szakasza Magyarország, és mintegy 8 km-es szakasza Szlovákia területe alatt húzódik.

A projekt célja a Baradla-Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatásának vizsgálata, objektív mérésekkel való igazolása, a Béke-barlang minősítésének megújítása, és a szolgáltatás nyújtásához a megfelelő infrastruktúra kiépítése volt.

Egészségmegőrzés

A barlangi klíma és a légzőszervi megbetegedésben szenvedő betegek állapotának javulása közötti összefüggéseket a XIX–XX. században kezdték el tudományosan kutatni, amely napjainkra bizonyítottá vált, és mára a barlangterápia, a barlangi klíma gyógyhatásának hasznosítása jelentős turisztikai és egészségmegőrzési lehetőséget tartogat.

 A barlangi klímára jellemző a hőmérséklet viszonylagos állandósága, ugyanis az évi hőingás általában nem haladja meg az 1°C-ot, a levegő nagyfokú tisztasága, hiszen a barlangok felszíntől szinte teljesen elzárt részei por-, pollen- és csíramentesek, jellemző továbbá a felszínhez képest magasabb szén-dioxid-mennyiség, valamint a levegő nagyon magas relatív páratartalma.

Emellett minden barlang egyedi sajátosságokkal is rendelkezik, ilyen lehet a pára kémiai összetétele, valamint egyes barlangokban megjelennek olyan penészgomba alfajok, amelyek antibiotikumot termelnek, így járulnak hozzá a kedvező hatáshoz. 

A Baradla-barlang kutatói már régen felfigyeltek annak különleges klímájára, mely a levegő higiénés-mikrobiológiai állapotából adódóan gyógyhatással rendelkezik, azonban minősítése még nem történt meg. A projekt keretében elvégeztük a Baradla-barlang gyógybarlanggá minősítéséhez szükséges megalapozó vizsgálatokat, a komplett engedélyezési dokumentáció a projekt végén kerül benyújtásra az engedélyező hatóság részére. A minősítés megszerzése után nyújthatók a klímaterápiás szolgáltatások a gyógyulni vagy pihenni vágyók részére.

A Domica-barlangban, mely jelentős geomorfológiai értékekkel rendelkezik, 2010-ben elindult a klímaterápiás helyiség fejlesztése a Demek-lápai táró aljában, azonban végleges kialakítása nem történt meg, ennek fejlesztését végezte el a szlovák partner a projekt során. 

Gyógyászat, új honlap

A fejlesztés keretében szakértők bevonásával nyomjelzéses, geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai, sugárfizikai, valamint barlangi klíma méréseket végeztek a Baradla-Domica barlangrendszerben, a Béke-barlangban, valamint felszíni vízgyűjtő területeiken Magyarország és Szlovákia területén egyaránt. 

Továbbá a Baradla-barlangban tüdőgyógyász szakorvosok irányításával engedélyezett barlangi próbaterápiát folytattak a barlangi klímának, mint természetes gyógytényezőnek légzőszervi betegekre gyakorolt hatásának megállapítására.  

A projekt keretében kialakították a majdani gyógyterápiás szolgáltatások nyújtásához szükséges infrastruktúrát, amely jelenti a megfelelő infrastrukturális körülmények kialakítását a Baradla-barlangban és a Domica-barlangban, továbbá beszerezték a szolgáltatás nyújtásához szükséges barlangi gyógyterápiás eszközöket (úgymint kezelőágyak, hálózsákok, overálok, relaxációs készülékcsomag stb.) 

A barlangi gyógyhatás ismertetésére és népszerűsítésére is hangsúlyt fektetnek, ennek keretében többek között megújult az Igazgatóság turisztikai honlapja (www.anp.hu), amely több nyelven is olvasható, továbbá a barlangokról oktatási, ismeretterjesztési célú, online elérhető bemutató előadás készült.

Hirdetés
Hirdetés