Hirdetés
Hirdetés

Letartóztatták a Gelejnél lebukott, román embercsempészeket

| 2021. 09. 10. | 16:16:00
Szándékosan tolatott a rendőrautónak.
Letartóztatták a Gelejnél lebukott, román embercsempészeket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Mezőkövesdi Járásbíróság egy hónapra elrendelte két embercsempészés bűntettével gyanúsított román férfi letartóztatását - kozölte a Borsodihírrel Homa-Hajdu Eszter sajtótitkár.

A rendelkezésre álló adatok szerint megalapozott a gyanú, hogy két férfi 2021. szeptember 7-én egy Mercedes Sprinter típusú tehergépkocsi rakterében 14 külföldi, hazánkban illegálisan tartózkodó személyt szállított át Magyarországon a szerb-román-magyar határtól indulva, Budapest irányába haladva.

Fenti napon a késő esti órákban az említett gépjárművel szemben intézkedtek a rendőrök az M3-as autópálya Geleji pihenőhelyénél. Ennek során a jármű vezetője tolatni kezdett, és szándékosan a rendőrautónak ütközött, majd megpróbált elhajtani a helyszínről. A sofőrt és társát azonban elfogásra került, továbbá a raktérben szállított személyeket is fellelte a rendőrség.

A fenti cselekmény – bizonyítottság esetén – több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének megállapítására alkalmas, a kiszabható büntetés mértéke 2-8 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsítottak magyarországi lakóhellyel nem rendelkeznek és a rendőri intézkedés során megpróbáltak elmenekülni, valamint tekintettel a bűncselekmény elkövetésének szervezettségére, a velük szemben kiszabható büntetés mértékére, mindkét gyanúsított vonatkozásában fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A nyomozás kezdeti szakaszára tekintettel tartani kell attól is, hogy a terheltek szabadlábon hagyásuk esetén a tanúk, vagy eddig ismeretlen társaik befolyásolásával vagy megfélemlítésével megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.

A döntéssel szemben a két gyanúsított és az egyikük védője fellebbezést jelentett be.

Hirdetés
Hirdetés