Hirdetés

Tiszaújváros: bejelentették az idei legnagyobb beruházást + Frissítve!

MTI

2022.03.23. 14:35

Tiszaújváros: bejelentették az idei legnagyobb beruházást + Frissítve!
(Fotó: Szijjártó Péter és MTI/Vajda János)

Szijjártó Péter elmondta, hogy ötmilliárddal az állam is támogatja a propilénüzem létesítését.

Hirdetés

Hirdetés

A Mol Petrolkémiai Zrt. 65 milliárd forint értékű zöldmezős fejlesztéssel propilénüzemet létesít Tiszaújvárosban, ami a hazai tulajdonú vállalatok által idén eddig bejelentett legnagyobb beruházás - közölte a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 23-án Tiszaújvárosban.

(Fotó: MTI/Vajda János)

A tárcavezető az alapkőletételen arról számolt be, hogy a 2024 végéig megvalósuló projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva 1200 munkahely megőrzéséhez a vegyipari alapanyagok gyártásával foglalkozó vállalatnál.

Beszédében kiemelte, hogy ez az idén bejelentett második legnagyobb beruházás Magyarországon, de a legnagyobb, amelyet magyar cég hajt végre. Örömtelinek nevezte, hogy a Mol az új világgazdasági realitásokra reflektálva következetesen viszi végig új stratégiáját, amely szerint a feldolgozott kőolajat már kevésbé üzemanyaggá, semmint tartós fogyasztási cikkek gyártására alkalmas alapanyaggá érdemes felhasználni.

(Fotó: MTI/Vajda János)

Rámutatott, hogy a cég hosszú távú működőképességét garantáló fejlesztés során a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették, így évente mintegy 40 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását előzhetik meg, és a technológiai szennyvízkibocsátás szintje is konvergál a nullához.

Szijjártó Péter ezt követően érintette az európai energiaellátást sújtó "drámai kockázatokat" is, és figyelmeztetett, hogy az ukrajnai háború is ilyen.

A kormány elutasítja a magyar háztartásokra és iparra aránytalan terheket jelentő szankciók elfogadását. Szerencsére nem vagyunk egyedül Európában ezzel a racionális álláspontunkkal, ugyanakkor az is biztos, hogy mi végig ki fogunk tartani ezen álláspontunk mellett

– mondta a külügyminiszter.

(Fotó: MTI/Vajda János)

Hernádi Zsolt, a Mol elnöke felszólalásában kijelentette, hogy mára a fenntartható vegyipar fellegvárát hozták létre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Továbbá hangsúlyozta, hogy napjainkban az ellátási láncok újraalakulóban vannak, újra kell gondolni az eddig kész tényként kezelt megoldásokat, ami felgyorsítja az iparági transzformációt.

Galéria

TiszaújvárosfejlesztésMOL

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés