Hirdetés
Hirdetés

Újabb részletek a Sajón történt vörösiszap-szennyezésről

| 2022. 03. 14. | 13:02:00
A miskolci vízügyesek is a helyszínen vannak.
Újabb részletek a Sajón történt vörösiszap-szennyezésről
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, ökológiai katasztrófára figyelmeztetett Orosz Örs, Nyitra megyei képviselő, felvidéki jogvédő aktivista, értékmentő, az Összefogás társalapítója, mivel több mint két hete az alsósajói vasércbánya altárójából vörösiszappal kevert szennyezett víz folyik a Sajó folyóba az egykori Siderit üzem telephelyénél.

[Beillesztett cikk: Ökológiai katasztrófa a Sajón?]

Megjegyezte: állítólag a folyó vizének vas szintje jelenleg 2000-szerese a megengedett értéknek, de ami rosszabb, hogy jelentős mennyiségű kén is kerül a vízbe, így az egyébként kristály tiszta folyót teljesen élhetetlenné teszi az állat és rovarvilág számára.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a minap.hu-nak elmondta, ők is értesültek a helyzetről. – Kimentek a helyszínre a kollégáink, megkezdtük a vízkárelhárítást. Biztosat egyelőre még nem tudunk mondani, a mérőcsapat dolgozik, kimentek miskolci vízügyesek is – fogalmazott. A szóvivő szerint mindekit tájékoztattak, aki a Sajóból vesz vizet, de egyelőre még nincs jele vízügyi problémának a magyar szakaszon. – Valószínúleg hígul is a szennyezettség, hiszen a Bódva és a Rima vize is belefolyik a Sajóba, mielőtt még Miskolcra érne – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés