Hirdetés

Hirdetés

Súlyos baleset a 37-esen: jogerős ítélet született

borsodihir.hu

2022.05.24. 15:29

Súlyos baleset a 37-esen: jogerős ítélet született
(Fotók: rendőrség-archív)

A monorierdei nő azt mondta, egy rovar megcsípte, ezért ment neki a gyerekeket szállító busznak.

Hirdetés

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa jogerős ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, aki a 37-es főúton közlekedve gondatlanságból három személynek súlyos, míg tíz személynek könnyebb sérüléseket okozott. 

Az elsőfokon eljárt Szerencsi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 júniusában Miskolc felől Szerencs irányába közlekedett, amikor egy rovarcsípés miatt jobb kezével a lábához nyúlt és emiatt a gépkocsiját kissé balra kormányozva áttért a szemközti forgalmi sávba. Ezután hirtelen jobbra rántotta a kormányt, lehaladt az útpadkára, majd ismét erősen balra kormányzott és sodródni kezdett az úttesten, melynek következtében az ellentétes irányból közlekedő szlovák autóbusz bal első részének ütközött.

A busz ezután egy útjelző oszlopnak, majd egy tuskónak csapódott. A busz utasai közül hárman 8 napon túl, nyolcan 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

Csak egyikük kapcsolta be biztonsági övét. A vádlottal együtt utazó testvére és kislánya szintén könnyebb sérüléseket szenvedett bekapcsolt biztonsági öv használata mellett. Az elsőfokú bíróság közúti baleset okozásának vétsége miatt a vádlottat 1 év 2 hónap, a végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A vádlotti és védői, enyhítés iránt bejelentett fellebbezés folytán eljáró másodfokú bíróság a május 24-i ítéletében az elsőfokú bíróság ítéletét – az ügy érdemét nem érintve – annyiban változtatta meg, hogy a terheltet rendezett életkörülményeire, büntetlen-, illetve kifogástalan közlekedési előéletére figyelemmel előzetes mentesítésben részesítette, továbbá az elsőfokú eljárásban felmerült bűnügyi költség vádlottat terhelő összegét mérsékelte.

Az előzetes mentesítés folytán a vádlott mentesül a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.
MiskolcSzerencsMiskolci Törvényszék37-es főút

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés