Hirdetés

Hirdetés

Bővítették a sátoraljaújhelyi dohánygyárat

MTI

2022.11.18. 16:58

Bővítették a sátoraljaújhelyi dohánygyárat
A most átadott üzem (Fotó: Réti Dóra)

Varga Mihály: a Borsod-Abaúj-Zemplénben foglalkoztatottak száma 226 ezerről 277 ezerre emelkedett.

Hirdetés

A kormány mindent megtesz azért, hogy egy újabb kihívás, a háború idején is megőrizze az elért eredményeket és mihamarabb visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Continental Dohányipari Zrt. 9,2 milliárd forint összértékű kapacitásbővítő fejlesztésének átadásán Sátoraljaújhelyen november 18-án, ahol arról is beszélt, hogy a magyar kormány a beruházáshoz 3,6 milliárd forintos támogatást biztosított. Hozzátette: olyan gazdaságpolitika kell, amely a munkahelyeket bővíti, javítja a versenyképességet.

Felidézte, hogy az elmúlt évtizedben a térség gazdasági teljesítménye megduplázódott, a bruttó átlagkereset 2010 óta két és félszeresére nőtt, emellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében foglalkoztatottak száma 226 ezerről 277 ezerre emelkedett. Hozzátette, az 51 ezer új munkahely döntő többsége a vállalkozói szférában jött létre, a munkanélküliek száma Borsod megyében 46 ezerről 18 ezerre, a ráta 17 százalékról 6,2 százalékra csökkent.

Varga Mihály hangsúlyozta, a sátoraljaújhelyi cég kínálata 30 országban van jelen, közvetlenül 500, közvetetten pedig 4000 embernek ad munkát. Azzal kapcsolatban, hogy a kormány miért támogat dohányipari céget úgy fogalmazott: „Magyarország érdeke kettős, egyrészt egészségügyi érdek a dohányzás hazai visszaszorítása, ugyanakkor gazdasági érdek, hogy a fennálló kereskedelemből kivegyük a részünket, és ezen a piacon a magyar tulajdonú gyárak működjenek, amelyek magyar munkahelyeket és magyar bevételt biztosítanak.”

Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a gyár mai tulajdonosai több mint 27 milliárd forintot fektettek be a kezdetek óta, de a támogatás nélkül ekkora léptékű építkezést nem tudtak volna végrehajtani. A beruházás mintegy 10 milliárd forintos összköltségének legnagyobb eleme az új, modern ipari technikával felszerelt háromszintes csarnok. A cég állományi létszáma 540 fölé emelkedett mára.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cég nettó árbevétele tavaly 56,4 milliárd forint fölé emelkedett a megelőző évi 47 milliárd forintról, míg adózott bevétele több mint 350 millió forinttal 6,355 milliárd forintra nőtt.
SátoraljaújhelyVarga Mihálydohánygyár

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés