Hirdetés

Hirdetés

Egy „banki alkalmazott” akarta átverni a miskolci férfit

police.hu

2022.11.23. 17:32

Egy „banki alkalmazott” akarta átverni a miskolci férfit
A kép illusztráció. (Fotó: pixabay.com)

Egy kazincbarcikai lakos pedig a kiszemelt termék árát és a postaköltséget is elutalta, de nem kapott semmit.

Hirdetés

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezett úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

Nemrég csalás vétség kísérlete miatt indított eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság. Az egyelőre még ismeretlen elkövető telefonált egy férfinek, akinek a hívó fél arról számolt be, hogy a számláján gyanús pénzmozgást észleletek, ezért adategyeztetést szükséges. A sértett megadta a kért információt, majd a csaló a bankszámla másik tulajdonosának a telefonszámát is elkérte. A feleség azonban nem tudta felvenni a telefont, így a tettes nem fért a pénzhez.

Szintén csalás vétség gyanúja miatt folytat eljárást a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A nyomozás adatai szerint a sértett egy interneten kínált termék árát, 25 ezer forintot – plusz az 1600 forintos szállítási költséget – előre átutalta a hirdetőnek, aki ezek után elérhetetlenné vált, és a konzolt sem küldte.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utaljunk előre!

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

MiskolcKazincbarcikaadathalászatonline csalás

Hirdetés

Hirdetés