Hirdetés

Hirdetés

Felszentelték az új nyékládházi templomot

MTI

2022.11.12. 15:12

Felszentelték az új nyékládházi templomot
(Fotó: Soltész Miklós Facebook-oldala)

Soltész Miklós államtitkár elmondta, a Miskolci Egyházmegyében az elmúlt évtizedben ez a harmadik új templom.

Hirdetés

Több mint kétszáz templom épült fel Magyarországon és a Kárpát-medence magyarlakta vidékein az elmúlt tíz évben – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az új nyékládházi görögkatolikus templom szentelési ünnepségén november 12-én.

Soltész Miklós a borsodi kisvárosban hangsúlyozta, a Görögkatolikus Metropóliához tartozó Miskolci Egyházmegyében az elmúlt évtizedben ez a harmadik új templom, emellett óvodákat újítottak fel vagy építettek, elvégezték húsz imaház rekonstrukcióját, valamint csecsemő- és szociális otthonok fenntartója ez a görögkatolikus közösség – írja az MTI.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel ellentétben Magyarországtól nyugatra, Nyugat- és Észak-Európában az ellenkező folyamat zajlik, "templomokat zárnak be, kocsmákká, mulatókká alakítják át, sok esetben muszlim templomok, imaházak lesznek belőlük".

– Ennek a folyamatnak két iránya van, egyrészt egyházaink Nyugat-Európában otthagyták azt az ezeréves hitet és a kétezer éves krisztusi tanítást, amit itt mi, Európa közepén megkaptunk, és beleolvadnak olyan ideológiákba, elfogadnak olyan üzeneteket, amelyek a társadalmat teljes mértékben felborítják. A másik, ami miatt mindez megtörténik, papjaink és egyházaink tisztelete kezd "kimúlni" azon a vidéken –hangoztatta az államtitkár, megjegyezve, ha hitünket a krisztusi tanítás szerint megtartjuk, továbbá az egyház szolgálatával és segítségével adjuk át, akkor biztos, hogy ez nálunk nem fog megtörténni.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az új nyékládházi templom megépítéséhez az önkormányzat, az egyház és a kormányzat segítségére és a hívek összefogására volt szükség.

– Példát mutattak, hogy ahol az emberek közös célért küzdenek, tesznek és egy hitben vannak, akkor meg tudják valósítani álmukat – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, az új templom ennek az összetartozásnak a jelképe és kapuja is egyben. A beruházással a kisvárosban és környékén lakó hívek több évtizedes kérése valósult meg a görögkatolikus hagyományokon alapuló, szakrális előírásoknak megfelelő istentiszteletre kialakított térrel.

Az ünnepi szentelési liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Szocska Ábel a Nyíregyházi Egyházmegye, valamint Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspökei vezették. A beruházás megközelítően 90 millió forintba került.

Nyékládházagörögkatolikusgörögkatolikus templomszentelés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés