Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megváltozik az élet Kazincbarcikán: több intézményt is bezárnak

| 2022. 11. 14. | 17:53:00
Többek között a polgármesteri hivatal is elköltözik jelenlegi helyéről.
Megváltozik az élet Kazincbarcikán: több intézményt is bezárnak
Hirdetés
Hirdetés

Kényszerű bezárásokról hoztak döntéseket november 10-én Kazincbarcikán az energiaárak emelkedése miatt. A képviselő-testület a rendkívüli ülésén egy teljes intézkedéscsomagot fogadott el, amelynek első lépéseként a fűtési szezon idejére, november közepétől várhatóan április közepéig néhány intézmény bezár – írja a kolorline.hu

Az önkormányzat törekvése az, hogy a gyermek- és idősellátó intézmények, az egészségügyi alapellátást nyújtó gyermek és felnőtt háziorvosok, a fogorvosok rendelők, továbbá a védőnői szolgálat helyiségei változatlan hőfok mellett működhessenek tovább. 

A védőnők maradnak az Egressy úti székhelyükön, a rendészek szintén maradnak a Rákóczi téren, azonban a hatósági ügyintézők, a jegyző, az aljegyző, a polgármesteri hivatal dolgozói, a polgármester és az alpolgármesterek külső helyszínekre mennek át. A lakók ügyeit intézők, mint például az anyakönyvvezetők olyan társasházakba költöznek, ahol lakossági, rezsicsökkentett árat kell fizetni.

A bezárások érintik a kulturális intézményeket is, az Egressy Béni Művelődési Központ már novemberben bezár. Az adventi időszakban az ünnepi programoknak otthont adó Mezey István Művészeti Központ viszont az ünnepekig nyitva marad, de takarékoskodni itt is fognak, ugyanis csökkentett energiafelhasználással, alacsonyabb hőfok lesz az ünnepek végéig. Karácsony után várhatóan pedig be is zár az épület.

A Kazinczy Ferenc Tornacsarnok fűtését az önkormányzat első körben nem tudja biztosítani, ám ha megérkezik a fagyos idő, akkor egy temperáló fűtéssel igyekeznek majd egy minimálisan elfogadható hőmérsékletet biztosítani odabent, hogy sportolásra alkalmas legyen a létesítmény. 

Emellett a városvezetés minden erejével azt szeretné, hogy az óvodák, a bölcsődék, a nyugdíjas létesítmények és az egészségügyi alapellátás ne essen a távhőárak áldozatává. 

A Barcika Holding munkatársainak egy része saját tulajdonú Egressy úti ingatlanokba költözik, míg a Barcika Príma Kft. dolgozói és a könyvelők a Jóbarát Étteremben, valamint a központi konyhán tevékenykednek a következő hónapokban.

A bezárásokkal megtakarított pénz több száz millió forint, de a  város vezetése még az év elején ekkora emelkedéssel nem számolt. A Kolorline azt írja, a legutolsó számítások szerint matematikailag 500-600 millió forintis megtakarítás lenne elérhető, csakhogy ez az óvodák, bölcsődék, idősellátó és alapellátást nyújtó egészségügyi intézmények esetében nem érvényesíthető, így csak részleges megtakarítással lehet számolni.

Legelsőnek még október 1-jével az uszodát zárták be határozatlan időre, mivel a gáz árának emelkedése miatt körülbelül a négyszeresébe került volna az üzemeltetési költsége.

A gázárváltozás az uszoda évi 85-110 millió forintra rúgó üzemeltetési költségét majdnem 300 millió forinttal növelte volna meg, vagyis a teljes üzemeltetési költség 450 millióra emelkedett volna. Ezt pedig a város saját forrásból nem tudta volna megoldani.

A városvezetés azt tervezi, hogyha a gázárak lejjebb mennek, és egy stabilabb költségvetés mellett az anyagi lehetőségek engedik, akkor újranyithat a létesítmény.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés