Hirdetés
Hirdetés

A sátoraljaújhelyi polgármester visszaköveteli a szülészeti ügyeletet

| 2022. 12. 21. | 17:51:00
2023-tól Zemplénből Borsodba kell utaznia a várandósoknak hétvégénként.
A sátoraljaújhelyi polgármester visszaköveteli a szülészeti ügyeletet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elfogadhatatlannak nevezte Sátoraljaújhely fideszes polgármestere azt, hogy 2023-tól nem lehet szülni a helyi Erzsébet kórházban pénteken 14 órától hétfő reggel 7 óráig, valamint ünnepnapokon; az egészséghez való jog mindenkit megillet, ezért egyeztetéseket kezdeményez, ha kell, Pintér Sándor belügyminiszterig megy a változás érdekében – erről Szamosvölgyi Péter beszélt egy, a saját közössági oldalán is megosztott videóban. 

A városvezető emlékeztetett, nem ez az első példa az ellátások ilyen jellegű korlátozására, mint fogalmazott, az Erzsébet kórház a megyei kórház „mostohagyereke”. – Nem járható út, hogy sebészeti, traumatológiai, szülészeti-nőgyógyászati esetekben a 85 kilométerre lévő Miskolcra kelljen utaznia a zemplénieknek. Milyen eséllyel indul e téren az, aki másfél órát utazik az ellátásért, miközben másnak ez negyedórájába kerül. A határ szélén élünk, de nem vagyunk másodrendű állampolgárok – jelentette ki, hozzátéve, hogy az Erzsébet kórházat sok felső- és középvezető hagyta el az elmúlt időszakban a centralizáció, a gazdasági önállóság felszámolása miatt. Szamosvölgyi Péter azt mondta, nem örült annak, amikor tíz évvel ezelőtt kivették az önkormányzat kezéből a kórház fenntartását, mert sok fejlesztést hajtottak végre, amelyekkel később sem álltak le. Ezért – tette hozzá – jó gazdának tartják magukat.   

A polgármester megszólalásából az derült ki, hogy alapvetően a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház vezetését hibáztatja a szülészeti ügyelet megszüntetése miatt. Egyik megjegyzése úgy hangzott, „van mit söpörni a megyei kórház háza táján”, egy másik szerint pedig el tudnák látni a várandósok ellátást Sátoraljaújhelyen, de „nem ez a cél, hanem valami más”.

A Szolnok megyei szülészet sem a megszokott módon működött idén, az ott élők Debrecenben kaphattak ellátást, erről szól ez a cikk.

Hirdetés
Hirdetés