Hirdetés
Hirdetés

Halálos áramütés: felmentették Encsen a villanyszerelőt

| 2022. 12. 07. | 18:20:00
Új szakértőt rendeltek ki.
Halálos áramütés: felmentették Encsen a villanyszerelőt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Encsi Járásbíróság felmentő ítéletet hozott annak a vádlottnak az ügyében, akit halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt az ügyészség.

A villanyszerelő egy vendégház térvilágítási rendszerének meghibásodása miatt, hibafeltárási céllal érkezett a helyszínre, ahová a sértett szállította őt baráti szívességből. A vádlott 2017 augusztusában megkezdte a hibafeltárást, a szakszerűtlenül kivitelezett szerelvénydobozt szétszedte, majd feszültségmentesített. Ennek ellenére a térvilágítási rendszerben mérés után feszültséget tapasztalt, ezért megkezdte a szabadon álló és szigeteletlen vezetékek szigetelését. Ezt követően a közeli lámpatesten munkálatokat végzett, majd a működőképesség ellenőrzése céljából áram alá helyezte a rendszert. A férfi felhívta a sértettet – aki a szerelvénydoboz környékén tartózkodott –, hogy vigyázzon, mert a rendszer áram alatt van, azonban a sértett – ma már ismeretlen okból és módon –

hozzáért a vezetékhez, és áramütést szenvedett, majd helyszíni újraélesztését követően, szakszerű orvosi ellátás ellenére hat nappal a baleset után elhunyt.

Az nem volt kétséget kizáróan megállapítható, hogy a vádlott által feszültség alá helyezett vezetékhez vagy ismeretlen eredetű betáplálásból származó áramot tartalmazó vezetékhez nyúlt a sértett hozzá.

A bírósági eljárásban új, kompetenciával rendelkező szakértőt rendeltek ki, aki szakvéleményében nem állapított meg foglalkozási szabályszegést a vádlott terhére, ennek hiányában pedig ok-okozati összefüggés sem állhat fenn a vádlott cselekménye és a baleset között.

Hirdetés
Hirdetés