Hirdetés
Hirdetés

Borsodi bűnbanda csalt éveken át nyílászáró-korszerűsítéssel

| 2023. 01. 26. | 10:55:00
Közel száz idős embert károsítottak meg.
Borsodi bűnbanda csalt éveken át nyílászáró-korszerűsítéssel
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többrendbeli csalás, valamint közokirat-hamisítás elkövetése miatt nyomozott a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya. A megalapozott gyanú szerint egy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei bűnbanda tagjai

az elmúlt években az ország több pontján, nyílászáró-korszerűsítés ürügyén csaltak ki pénzt idős emberektől.

Különböző cégek képviseletében, üzletkötőként eljárva házaltak, amely során elsősorban idős személyeket kerestek fel abból a célból, hogy szerződést kössenek velük a lakásuk nyílászáróinak korszerűsítésére. Mindemellett energetikai tanúsítványt is ígértek áldozataiknak, de volt akiknek a nyílászárók cseréjére is ajánlatot tettek.

A szerződés megkötése után az üzletkötők a helyszínen kitöltöttek egy adatlapot a helyiségekről és a nyílászárókról, majd a felmérési díj gyanánt a vállalkozói díj jelentős részét készpénzben átvették, amelyről még számlát is adtak az ügyfeleknek.

A csalók sok esetben megelégedtek annyi pénzzel, amennyi épp volt otthon, de olyan is előfordult, hogy felajánlották az idős sértetteknek, hogy elviszik őket a bankba, vagy a bankautomatához, hogy pénzhez jussanak.

Még arra is ügyeltek, hogy az általuk használt szerződésben a fogyasztókra vonatkozó lényegi rendelkezések tudatosan, a szinte már olvashatatlan apróbetűs részben szerepeltek. Mint például az is, hogy az általuk elvégzett „helyszíni felmérés” önálló szolgáltatásnak minősül, így annak díja felmondás esetén sem jár vissza.

Áldozataikat tévedésbe ejtették azzal is, hogy energetikai tanúsítványt ígértek nekik, amelyet úgy tüntettek fel, mintha egy hiteles okiratot kapnának, azonban az valójában semmilyen értékkel nem bírt. Amikor pedig az ügyfelek jelezték, hogy szeretnének elállni a szerződéstől, illetve a már kifizetett összeget visszakapni, akkor közölték, hogy a szerződés értelmében nem áll módukban pénzt visszafizetni.

Erről több bejelentés is érkezett az ország békéltető testületeihez, akik az eljárásuk során megállapították, hogy a „felmérés” teljesítésével – amely ráadásul szintén értéktelen volt – a fogyasztókat megfosztották az indoklás nélküli elállás jogától, ezáltal pedig törvénybe ütköző, úgynevezett tilos szerződéseket kötöttek, mivel azok jogszabály megkerülésével jöttek létre. Megállapították továbbá, hogy a fogyasztók szerződéstől való elállása jogszerű volt, a vállalkozásnak a „felmérési díj” gyanánt átvett pénzösszegeket vissza kellett volna térítene. A cégvezető erről határozatot is kapott, azonban ennek ellenére tevékenységét tovább folytatta más-más gazdasági társaságok neve alatt.

A közel 100 sértettnek – akiknek többsége pécsi – több mint 12 millió forint kárt okoztak a csalók, amelynek jelentős része megtérült. 

Hirdetés
Hirdetés