Hirdetés
Hirdetés

Halálos gázolás Borsodban: a sofőr és a gyalogos is ittas volt

| 2023. 01. 20. | 09:38:00
Ítélet született az Újcsanálos és Sóstófalva között okozott 2020-as baleset ügyében.
Halálos gázolás Borsodban: a sofőr és a gyalogos is ittas volt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság ítéletet hozott azoknak a vádlottaknak az ügyében, akik 2020. április 12-én éjjel Újcsanálos és Sóstófalva között részesei voltak egy közlekedési balesetnek.

Az ittas állapotban lévő vádlottak éjjel fél tizenegykor a másodrendű vádlott autójával közlekedtek a 3702-es számú úton – az elsőrendű vádlott vezetett. A szintén ittas állapotban lévő, gyalogos sértett azonos irányban, szabálytalanul haladt az úttesten előttük. Az elsőrendű vádlott későn észlelte őt és elütötte. A sértett az ütközés miatt az út jobb oldalán lévő füves területre esett. A vádlottak a balesetet követően megálltak, kiszálltak az autóból, majd anélkül, hogy segítséget nyújtottak volna, elhagyták a helyszínt.

A sértett súlyos sérülései miatt életét vesztette.

A bíróság álláspontja szerint a baleset az elsőrendű vádlott ittassága hiányában is bekövetkezett volna, tekintettel arra, hogy a sértett sötétben, kivilágítatlanul sétált, így maga is szabályt szegett. Emiatt a bíróság nem tartotta megállapíthatónak a sértett halála és a vádlott ittas állapotban történő járművezetése közötti okozati összefüggést.

A bíróság az elsőrendű vádlottat ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége, a másodrendű vádlottat járművezetés tiltott átengedésének vétsége, míg mindannyiukat segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt ítélte el: az elsőrendű vádlottat 1 év – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, illetve mindkettőjüket eltiltotta a közúti járművezetéstől 2, valamint 1 évre. A bíróság a harmadrendű és negyedrendű vádlottakat 1 év 4 hónap időtartamra próbára bocsátotta.

Hirdetés
Hirdetés