Hirdetés
Hirdetés

Utcai harc közben szúrt az ózdi férfi – elítélték

| 2023. 02. 08. | 18:38:00
Jogos védelmi helyzetre hivatkozott.
Utcai harc közben szúrt az ózdi férfi – elítélték
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ítéletet hozott február 8-án a Miskolci Törvényszék annak a vádlottnak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint Ózdon, 2021 januárjában történt „tömeges dulakodás” során egy 10 cm pengehosszúságú bicskával hátba szúrta ellenfelét.

A vádlott egyik testvérének volt korábban nézeteltérése egy ismerősével, aki fizikai erőszak útján kívánta rendezni a konfliktust.

A vádlott testvére elfogadta a kihívást, hozzá többek között testvére is csatlakozott, de mindkét tábornak akadtak támogatói, akik különböző eszközöket tartva kezükben egymással szemben felsorakoztak és a nyílt utcán verekedni kezdtek. Ennek során a vádlott két sértetten is szúrt sérülést ejtett, egyikük nyolc napon belül gyógyult, míg másikuk közvetetten életveszélyes állapotba került, utóbb enyhe fokú, beszédkészséget érintő maradandó fogyatékossága is keletkezett.

A törvényszék közlése szerint a vádlott beismerte a cselekmény elkövetésének tényét, de jogos védelmi helyzetre hivatkozott.

Ezt azonban nem találták megállapíthatónak, ezért őt életveszélyt okozó testi sértés bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt 3 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Súlyosító körülményként vette figyelembe az ilyen cselekmények elszaporodottságát, a garázda elkövetési módot, valamint az életveszélyes eredményen túli enyhe fokú maradandó fogyatékosság okozását. Enyhítő körülményként értékelte a törvényszék a ténybeli beismerést, a sértetti közrehatást és azt, hogy az egyik cselekmény kísérleti szakban maradt.

Hirdetés
Hirdetés