Hirdetés
Hirdetés

Albérlet: Kazincbarcika drágább, mint Miskolc

| 2023. 03. 06. | 10:20:00
Az észak-magyarországi régióban egy év alatt 11,3 százalékkal, 2015-höz képest 99,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 
Albérlet: Kazincbarcika drágább, mint Miskolc
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irányt váltott az országos albérletpiac januárban, havi szinten ugyanis emelkedtek a lakbérek a decemberi csökkenést követően a KSH-ingatlan.comlakbérindex szerint. Az elemzésből kiderül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében és a környékén hogyan alakultak rövid és hosszabb távon a bérleti díjak, valamint az is, hogy a vármegye legjelentősebb albérletkínálattal rendelkező településein mennyi jelenleg az átlagos lakbér. 

Változott a helyzet

– Fordulat történt az országos albérletpiacon idén januárban. Havi összevetésben az átlagos bérleti díjak országos szinten 1,7 százalékkal nőttek, míg november és december között csökkentek. A januári drágulás köszönhető részben annak, hogy a felsőoktatásban a keresztféléves oktatásban tanuló diákok egy része bérlőként megjelent a piacon. Ugyancsak többletkeresletet jelentett az albérletpiacon, hogy sokan, akik a magas lakáshitelkamatok miatt egyelőre elhalasztották a lakásvásárlást, bérelt lakásba költöztek

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette, hogy idén januárban a minimálbér is több mint 16 százalékkal nőtt, ami az általános hazai bérszintet is növelheti. Az intenzív bérnövekedés pedig a tapasztalatok szerint együtt jár a bérleti díjak emelkedésével.

A lakbérindex szerint éves szinten a lakbérek 20 százalékkal nőttek. Bár ez jelentősnek mondható, figyelembe kell venni azt is, hogy az inflációs hatással együtt, azaz reálértéken az országos és a budapesti lakbérek idén januárban 15 és 13 százalékkal maradtak el a 2020 januári rekordszintektől.” 

A hosszú távú adatokból látható, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét magában foglaló észak-magyarországi régióban egy év alatt 11,3 százalékkal, 2015-höz képest pedig 99,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek. 

Mennyiért kínálják a kiadó lakásokat a vármegyében?

Az elemzés konkrét adatokon keresztül mutatja be a vármegye jelenlegi – február végi – albérletpiaci helyzetét. A teljes kínálatban több mint 400 kiadó lakóingatlan szerepelt, ami 13 százalékos növekedést jelent. A vármegyére jellemző átlagos bérleti díj 100 ezer forintot tett ki. 

A legtöbb kiadó ingatlant felvonultató települések közül a vármegyeszékhelyen átlagban 100 ezer forintos havi bérleti díjért kínálták a lakóingatlanokat a tulajdonosok. Emellett Tiszaújvárosban 130 ezer forint, Kazincbarcikán 120 ezer forint, Sátoraljaújhelyen pedig 70 ezer forint volt ugyanez. 

Hirdetés
Hirdetés