Hirdetés
Hirdetés

Kényszermunka Borsodban

| 2023. 03. 27. | 11:12:00
Fizetségként csak élelmet, alkoholt és ruházatot biztosítottak.
Kényszermunka Borsodban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen emberkereskedelem, kényszermunka bűntette és könnyű testi sértés vétsége miatt. Az elkövetők egy borsodi kistelepülésen jövedelemmel nem rendelkező, rossz életkörülmények között élő férfit, valamint egy szintén jövedelem nélküli mélyszegénységben élő, hatfős családot – kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva – több éven keresztül nehéz fizikai munkavégzésre bírtak rá. Fizetségként csak élelmet, alkoholt és ruházatot biztosítottak.

A vádirat szerint az egymással hozzátartozói viszonyban lévő vádlottak egy borsodi kistelepülésen 2018. év elejétől 2020. február végéig egy jövedelem nélküli, rossz egészségi állapotban lévő férfit az általuk működtetett fatelepen, tüzelőanyag-kereskedésben, illetőleg vegyesboltban végzendő nehéz fizikai munkára bírták rá.

Ha már nem bírt dolgozni, akkor megfenyegették, fizetségként ételt, napi két liter bort adtak.

Ezen időszakban az alkalmi munkavégzésért 7-10 ezer forint ellenérték járt, a vádlottak ezt nem fizették ki, így közösen, összesen több mint 5 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

2018. végétől 2021. április hónap végéig, egy, a településen lakó hatfős, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező családot kiszolgáltatott helyzetükkel visszaélve, vállalkozásaikban nehéz fizikai munkavégzésre bírtak rá.  Miután a házuk lakhatatlanná vált, elköltöztették őket, és az egyik vádlott bérleti díjat szedett tőlük. Amikor a család férfi tagja megtagadta a munkavégzést, megkeresték, a munkahelyre vitték és bántalmazással bírták rá a munkavégzésre. Fizetségként a családtagoknak a napi szükségleteiket épp hogy kielégítő ételt és italt, valamint ruházatot adtak, ritkán, minimális pénzbeli juttatást. Az alkalmi munkáért napi 7-10 ezer forintot kellett volna fizetni, a vádlottak azonban készpénzt nem adtak számukra, és legalább heti 5 munkanappal számolva,

cselekményükkel közösen, összesen 36 millió forint összegű jogtalan előnyt szereztek.

Hirdetés
Hirdetés