Hirdetés
Hirdetés

Iskolai mészárlásra készülhetett egy borsodi fiatal

| 2023. 04. 02. | 14:38:00
Letartóztatta a járásbíróság.
Iskolai mészárlásra készülhetett egy borsodi fiatal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság elrendelte annak a fiatalkorúnak a letartóztatását, aki a meglapozott gyanú szerint – különböző közösségi platformokat használva – hangot adott a világban elkövetett iskolai lövöldözések iránti szimpátiájának, lőfegyvert használókról, fegyveres konfliktusokról, bűnöző személyekről posztolt, és kifejezte azt a vágyát, hogy maga is fegyvert használhasson.

Az üzenetváltások során kilátásba helyezte az általa méltatott lövöldözésekhez hasonló cselekmény végrehajtását.

A törvényszék április 2-i közleményében tudatta: a nyomozás jelenlegi állása szerint a fiatalkorú gyanúsított cselekménye emberölés előkészülete bűntettének a megállapítására alkalmas. A bíróság álláspontja szerint megalapozottan feltehető, hogy a fiatalkorú gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné tárgyi bizonyítási eszköz, elektronikus adat megsemmisítésével, elrejtésével, esetleg szabadlábon lévő társaival összebeszélne, őket az eljárásról tájékoztatná. Fennáll annak a veszélye is, hogy a cselekményt folytatná, vagy az előkészített bűncselekményt véghez vinné. Mindezekre, valamint a bűncselekmény kiemelkedő társadalomra veszélyeségére tekintettel a bíróság egy hónapra elrendelte letartóztatását, melyet javítóintézetben kell végrehajtani. A végzés nem végleges.

Frissítés: a rendőrség közlése szerint a 17 éves miskolci fiú chatfórumokon osztotta meg többekkel azon tervét, hogy valamelyik általános iskolába fegyverrel fog berontani, és többeket le fog lőni. 

Megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni.

Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be. Egy esetleges tragédia megelőzését mindenek elé helyezve a TEK műveleti egysége fogta el március 30-án este miskolci otthonában a fiatalkorút, akit Budapestre történő szállítását követően még az éjszaka folyamán gyanúsítottként hallgattak ki a KR NNI erőszakos bűncselekmények elleni nyomozói.

Hirdetés
Hirdetés