Hirdetés

Hirdetés

Sisi újraálmodott ruhái Bánhorvátiban

borsodihir.hu

2023.05.31. 08:42

Sisi újraálmodott ruhái Bánhorvátiban
Sisi

Történetek hatalomról, dicsőségről, szerelemről, tragédiákról.

Hirdetés

Június 3-tól látható Wittelsbach Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné rekonstruált ruháiból nyílt kiállítás a bánhorváti Platthy-kastélyban. A békebeli korból származó, 27 darabból álló kollekció felöleli a tragikus sorsú Sisi életútját, amely Bajorországban a Starnbergi tó partján fekvő Possenhofenben kezdődött, és Svájcban, a Genfi-tó partján ért véget 1898. szeptember 10-én. A királyné életét egy Habsburg-ellenes olasz anarchista, Luigi Lucheni egy élesre fent reszelővel oltotta ki.

A Platthy-kastélyban kiállított ruhákat a D’ Elia Szalon vezetője, Czédly Mónika, divattervező álmodta meg. A ruhadaköltemények elkészítését gondos kutatómunka előzte meg, amelynek elsődleges célja a korábban használt, mára már részben elfeledett varrási technológiák megismerése, használatának elsajátítása. Minden egyes kiállított ruha, a Sisi által használt ruhadarabok pontos rekonstrukciója.

Czédly Mónika szenvedélyesen kutatja Sisi életét. A divattervező az eddig elkészített munkái közül kiemelkedőnek tartja Wittelsbach Erzsébet koronázási ruhája elkészítését, és történetének a pontosítását. Pálinkás Patrícia történésszel közös kutatásukból kiderült, hogy Emil Rabending, a kor fotósa által – Erzsébet koronázási díszruhában – készített fényképe nem 1867-ben a koronázás évében, hanem 15 hónappal korábban, 1866-ban készült.

Történeti szempontból miért fontos a Rabending fénykép készítésének dátuma? Erzsébet koronázási ruhájának elkészítése hosszú hónapokat vett igénybe, amely ismeret azt támasztja alá, hogy a magyar történelem szempontjából nagyon fontos 1867-es kiegyezés, már évekkel korábban körvonalazódott. Ezt a tényt tovább erősíti, hogy Liszt Ferenct már 1865 decemberében koronázási induló és koronázási mise írására kérték.

A szervezők a „Mesélő ruhák – Sisi élete” címet adták a tárlatnak. A kiállítás 27 ruhája a királyné életének 27 fontos stációjáról mesélnek, amely történetek a hatalomról, a dicsőségről, a szerelemről, a tragédiákról szólnak, és többek között elmeséli az Osztrák-Magyar Monarchia megalakulásának történetét is.

A kiállítás

Megtekinthető június 3-tól szeptember 30-ig mindennap 10 és 16 óra között.
Bánhorváti, Platthy-kastély
Tompa Mihály út 2.
Telefon: 06/20 947 5629.
BánhorvátikiállításSisiPlatthy-kastély

Hirdetés

Hirdetés