Nyolcvanéves John Cleese, Anglia egyik legviccesebb embere

borsodihir.hu

2019.10.27. 18:07

Nyolcvanéves John Cleese, Anglia egyik legviccesebb embere

Sokan ismerik a Monty Python-sztárt.

Hirdetés

Október 27-én ünnepli születésnapját az angol humor egyik legnagyobb alakja, a Monty Python társulat alapító tagja, John Cleese. Cleese az 1960-as években a The Frost Report című szatirikus tévéműsor írójaként és előadójaként ért el először sikert, majd öt társával (Graham Chapmannel, Terry Gilliammel, Eric Idle-lal, Terry Jones-szal és Michael Palinnel) megalapította a Monty Pythont, amelynek tagjaként az egész világon ismertté vált. A csoport abszurd szkeccsekből álló sorozata, a Monty Python repülő cirkusza 1969 és 1974 között futott.

A társulat a továbbiakban több mozifilmet is készített, köztük az Artúr-mondakört kiforgató Gyalog galoppot és a Jézus történetét parodizáló Brian életét.

A 70-es években aztán elkészítette a Waczak szálló című vígjátéksorozatot, amelyben a vendéglátásban nem különösebben jeleskedő szállótulajdonost alakított, aki a televíziózás egyik ikonikus alakjává vált. A 80-as, 90-es évektől kezdve azonban inkább a filmezés felé fordult. Szerepelt többek között A hal neve: Wanda című vígjátékban Jamie Lee Curtis, Kevin Kline és Pythonos kollégája, Michael Palin oldalán, valamint a Robert De Niro főszereplésével készült Frankenstein-adaptációban, a Maugli, a dzsungel fiában és két Pierce Brosnan-féle James Bond-filmben is. A Harry Potter-filmekben ő volt Félig Fej Nélküli Nick, a Shrek folytatásaiban pedig Fiona apját, Harold királyt szinkronizálta. A mozifilmek mellett videojátékok karaktereinek a hangját is kölcsönözte, a Bond- és Shrek-filmjeiből készült játékokon kívül szólaltatott meg karaktert többek közt a BioWare-féle Jade Empire-ben (Sir Rodericket), a Fable III-ban (Jaspert) és a The Elder Scrolls Online-ban (Sir Cadwellt).

1976-ban a Waczak szállóban nyújtott teljesítményéért megnyerte a Brit Filmakadémia (BAFTA) legjobb komikus szereplőnek járó díját. 1987-ben a legjobb vendégszereplőnek járó Emmy-díjat kapta meg a Cheers című sorozatban való szerepléséért. 1988-ban A hal neve: Wanda forgatókönyvírójaként Oscar-díjra is jelölték.
John Cleese

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés