Hirdetés

Hirdetés

Nyolcvanéves Bob Dylan, a popzene egyik meghatározó alakja

wikipedia

2021.05.24. 16:48

Nyolcvanéves Bob Dylan, a popzene egyik meghatározó alakja

Gitáron, billentyűs hangszereken és szájharmonikán is játszik.

Hirdetés

Bob Dylan Robert Allen Zimmerman néven született 1941. május 24-én a Minnesota állambeli Duluthban. Bob Dylan Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő. A 2016-os év irodalmi Nobel-díjasa.

Ötven éve a popzene egyik meghatározó alakja.

Legismertebb dalai az 1960-as években születtek, melyek közül a Blowin’ in the Wind és a The Times They Are a-Changin’ a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. Zenéinek alapját elhagyva megalkotja hatperces slágerét, a "Like a Rolling Stone"-t, amivel 1965-ben radikálisan megváltoztatja a popzenét.

Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, így sikeresen szállt szembe a korabeli könnyűzene konvencióival és elnyerte az ellenkultúra tetszését. Míg kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, hatással volt rá többek között az amerikai népzene, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz.

Dylan gitáron, billentyűs hangszereken és szájharmonikán játszik.

Állandóan változó összetételű zenekarával az 1980-as évek vége óta rendszeresen turnézik. Alkalmanként más zenészekkel is együtt játszott, például Paul Simonnal, Tom Pettyvel és Eric Claptonnal.

Bár pályájának középpontjában előadói munkássága és albumai állnak, általában mégis dalszerzői tehetségéért rajonganak.
Bob Dylan

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés