Hirdetés

Hirdetés

Hatvanéves a Depeche Mode frontembere, Dave Gahan

Wikipédia

2022.05.09. 08:50

Hatvanéves a Depeche Mode frontembere, Dave Gahan
(Fotó: Dave Gahan Facebook-oldala)

Nem mindennapi gyerekkora volt.

Hirdetés

Ma, vagyis május 9-én ünnepli 60. születésnapját az 1962-ben született Dave Gahan angol énekes-dalszerző, a brit new wave zenekar, a Depeche Mode bariton hangú énekese. A Q magazin Gahant a 73. helyen említette a „100 Legjobb Énekes" listáján, valamint a 27. helyen a "100 Legjobb Frontember" listán – írja a Wikipédia.

Dave Gahan munkáscsaládba született. Apja, Len Callcott buszsofőr, anyja, Sylvia londoni buszokon dolgozott jegyszedőként. Apja elhagyta a családot, mikor fia hathónapos volt. 2 évvel később szülei elváltak, és anyja Gahannel, valamint nővérével Sue-val az essexi Basildonba költözött. Később Sylvia itt ment feleségül második férjéhez, Jack Gahanhez. A Gahan család tovább bővült két öccsével, Peterrel és Phillel. Jacket Dave és Sue is édesapjuknak hitték.

Nevelőapja 1972-ben halt meg, ekkor Dave Gahan 10 éves volt. Nem sokkal később felbukkant vér szerinti apja, Len. Gahan 1987-ben. Gahanre az események rossz hatással voltak, gondjai lettek előbb az iskolában, később pedig a rendőrséggel is. Gyerekkori bűnei közé tartozik az autólopás, a vandalizmus és a graffitizés. 14 éves kora előtt többször letartóztatták, háromszor állt a fiatalkorúak bírósága előtt, közel járt ahhoz, hogy javítóintézetbe kerüljön.

Gahan javasolta az együttes nevét

1980 márciusában Vince Clarke, Martin Gore és Andrew Fletcher megalapították a Composition of Sound együttest. Clarke volt az énekes, gitáros, Gore a billentyűs és Fletcher basszusgitározott. Clarke és Fletcher is hamarosan szintetizátorra váltott. Ugyanebben az évben csatlakozott Gahan a zenekarhoz, közvetlenül azután hogy Clarke hallotta őt, amint David Bowie „Heroes” című számát énekli. Az együttest hamarosan átnevezték Depeche Mode-ra, Gahan javaslatára.

Az évek során Gahant zavarni kezdte, hogy nem írhatott számokat a Depeche Mode-nak. 2004-ben kijelentette, hogy ha az új albumhoz nem írhatja meg a számok felét, kiszáll az együttesből. Végül kompromisszum született és Gahan három dalt írt a 2005-ös Playing the Angel albumra: a „Suffer Well" (Grammy-díjra jelölték), az „I Want It All" és a „Nothing’s Impossible" című számokat.

Gahan a tizenkettedik stúdióalbumon, mely 2009. április 20-án jelent meg Sounds of the Universe címmel, több számon is együttműködött Christian Eignerrel és Andrew Phillpottal, ezek a „Hole To Feed", „Come Back" és a „Miles Away / The Truth Is" voltak. Gahan a B-oldalra is írt egy dalt „Oh Well" címmel, de ennek zenéjét Martin Gore szerezte. Ez volt eddig az egyetlen alkalom, hogy ők ketten együtt írtak számot.

Szólókarrierbe kezdett

2003-ban kiadta első szólóalbumát, a Paper Monsterts-t. A világkörüli turné során már mind a saját számait, mind a Depeche Mode-rajongók kedvenceit elénekelte. Az első szám, a „Dirty Sticky Floors" vezette az angol top 20-as listát. Maga az album az európai zenei 10-es toplista élére került, míg Angliában a top 40-en volt listavezető. Ez a siker egy világkörüli turnét és egy DVD-t eredményezett. A DVD 2004-ben jelent meg Live Monsters címmel. Egy évvel később Gahan a svéd J. Lindeberg divatkereskedő szóvivőjeként, valamint a 2006-os tavaszi/nyári kollekció arcaként tűnt fel.

A 90-es években öngyilkosságot kísérelt meg

1993-ban Gahan egy kisebb szívrohamon esett át egy New Orleans-i fellépés alatt. Elhagyta a színpadot, a többieknek improvizálniuk kellett, s nélküle játszották a ráadást. Orvosai azt tanácsolták, hagyja ott a turnét, de ebbe nem egyezett bele. A második szerencsétlenség akkor történt vele, mikor öngyilkosságot kísérelt meg: 1995 augusztusában felvágta az ereit.

1996. május 28-án Gahan túladagolta magát a Los Angeles-i Sunset Marquis Hotelben. Két percre megállt a szíve, és egy rohammentős élesztette újra. Az Ultra című albumot végül akkor adták ki, mikor Gahan kijött a rehabról.

Gahan 1997 óta New Yorkban él, jelenleg harmadik feleségével, Jenniferrel és lányukkal, Stella Rose-zal, valamint felesége előző házasságából született fiával, Jimmyvel. Első feleségétől Joanne-től van egy fia, Jack, aki Gahan mostohaapja után kapta nevét. Második házassága Teresával, a Depeche Mode korábbi sajtósával nagyjából 4 évig tartott.

Dave GahanDepeche Mode

Hirdetés

Hirdetés