Hirdetés

Kiderült, hogy mi tesz valakit „szúnyogmágnessé” 

MTI

2022.10.20. 13:24

Kiderült, hogy mi tesz valakit „szúnyogmágnessé” 
Ugyanazokat az embereket több éven át vizsgálták, a különbségek megmaradtak (Illusztráció: Freepik)

A szúnyogok kedvenceinek bőrén egyes savak nagyobb arányban fordultak elő.

Hirdetés

Hirdetés

A bőr speciális illata tesz egyes embereket „szúnyogmágnessé”, és ez a tulajdonság évek alatt sem változik – állapította meg egy új amerikai kutatás. 

„Ha bizonyos vegyi anyagok nagy mennyiségben fordulnak elő egy ember bőrén, akkor ő lesz az, akiből a piknik alatt a legtöbbet lakmároznak a szúnyogok” – idézte a The Guardian online kiadása Leslie Vosshallt, a New York-i Rockefeller Egyetem neurobiológusát, a Cell tudományos lap friss számában megjelent tanulmány egyik szerzőjét. A kutatók olyan kísérletet terveztek, amelyben egyes emberek illatát vetették össze. Arra kértek 64 önéntest az egyetemről és a környékről, hogy alkarjukon viseljenek nejlonharisnyát, ami átveszi a bőrük szagát. A harisnyákat egy hosszú cső végén egyesével csapdákba helyezték, ezután több tucat szúnyogot engedtek rájuk. „A rovarok a legvonzóbb szagú emberek mintája körül zsongtak, ez azonnal egyértelmű lett” – magyarázta Maria Elena De Obaldia, a tanulmány másik szerzője.

A mintákat ezután „körmérkőzéseken” versenyeztették, míg kiderült, hogy a győztes illat nagyjából százszor vonzóbb volt a szúnyogoknak, mint az utolsó helyezett. A kutatók az egyiptomi csípőszúnyogot használták a kísérlethez, ez a faj terjeszti többek között a sárgalázat, a zika- és a dengue-lázat.

Ugyanazokat az embereket több éven át vizsgálták, a különbségek megmaradtak – mondta Matt DeGennaro, a Floridai Nemzetközi Egyetem tudósa, aki nem vett részt a kutatásban. A szúnyogok kedvenceinek bőrén egyes savak nagyobb arányban fordultak elő, mint másokén. Ezek a „zsíros molekulák” a bőr természetes hidratálásában vesznek rész, az emberek különböző arányban termelik őket. A bőrön élő egészséges baktériumok ezeket megeszik, így állítják elő a bőr illatprofiljának egy részét – magyarázta.

A kutatás segíthet új módszereket találni, melyekkel távol tarthatók a szúnyogok. Talán lehetséges, hogy a bőrbaktériumok befolyásolhatók, és az ember vonzó illatán lehet változtatni – vélte Jeff Riffell, a Washingtoni Egyetem neurobiológusa.

szúnyogkutatás

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés