Örökre börtönben marad az ózdi gyilkos

MTI

2017.11.22. 20:22

Örökre börtönben marad az ózdi gyilkos
Fotó: illusztráció

Kutyalánccal ölte meg az idős embert.

Hirdetés

Súlyosította a Debreceni Ítélőtábla a 2013. januári ózdi gyilkosság első- és másodrendű vádlottjára kirótt büntetést - közölte a táblabíróság szerdán az MTI-vel.

Az elsőrendű vádlott társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt 15 helyett 18 év fegyházbüntetést kapott,

a másodrendű vádlott - akit emberölés, társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt ítéltek el - feltételesen sem helyezhető szabadlábra, rá tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a másodfokú bíróság.

A harmad- és negyedrendű vádlott esetében az ítélőtábla 5-ről 4 évre enyhítette a börtönbüntetést.

A táblabíróság az indokolásában azt írta, a társadalom védelme és a megelőzés érdekében súlyosította az első- és a másodrendű vádlottra kirótt büntetést.

A másodrendű vádlott erőszakos, többszörös visszaesőként követte el az életellenes cselekményeket, ezért ő olyan veszélyes a társadalomra, hogy csak a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat megvédje újabb bűncselekményektől.

A harmad- és negyedrendű vádlott büntetését azért enyhítette az ítélőtábla, mert mindketten enyhe fokú gyengeelméjűségben szenvednek, életmódjukban olyan pozitív változások indultak el, amelyek indokolták az enyhébb szankció alkalmazását - közölte a bíróság.

Húszezer forintnyi értékért öltek

Az első- és másodrendű vádlott még 2012 decemberében határozta el két társukkal, hogy idős embereket lopnak meg. Egyik alkalommal éjszaka betörtek egy házba, a másodrendű vádlott egy 40 centiméter hosszú fémrúddal, az elsőrendű vádlott pedig ököllel kezdte ütni a sértettet, aki földre esett és ájulást színlelt. A vádlottak letépték az óráját, elvették a telefonját, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távoztak.

Egy hónappal később, 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott nyugtató szedett be, arra alkoholt ivott, majd betörtek egy házba, ahol két ember tartózkodott.

Az egyik sértettet a másodrendű vádlott egy 60 centiméter hosszú, gumicsőbe húzott kutyalánccal ütötte. Az idős férfi a helyszínen meghalt.

A másik sértettet ugyanígy támadta meg, aki azt a látszatot keltette, hogy meghalt. A két vádlott a lakásból 20 ezer forint értékben vitt el tárgyakat.

Ózdgyilkosságítélet

Szóljon hozzá!

Hirdetés