Hirdetés
Hirdetés

Elképesztő módszerrel jutottak félmilliárdhoz a csalók

| 2018. 09. 01. | 12:40:00
Miskolci cég számláját csapolták meg.
Elképesztő módszerrel jutottak félmilliárdhoz a csalók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tudtuk és engedélyük nélkül hatmillió forintot utalt el egy netbanki csalómaffia belföldi magánszámlára egy miskolci cég számlájáról, miután a vállalkozás okostelefonját trójai falóval támadhatták meg. A bűnözők smartbanki utalásra jogosultságot szerezve jutottak a pénzhez.

A tettesek strómanjához összesen 590 millió forint érkezett különböző számlákról, majd négymillió kivételével távol-keleti számlákra továbbította azt a maffia

- írja a Magyar idők.

Az eddiginél kifinomultabb módszert alkalmaz a netbankolásokra szakosodott csalómaffia. Egy miskolci, közpénzeket is kezelő egészségügyi társaság feljelentése irányította rá a hatóságok figyelmét az új módszerre.

A maffia a cég nevében letöltötte a smartbank alkalmazást az OTP Bank internetes felületéről, majd amikor a cég ügyintézője internetes bankolásba kezdett, a csalók a pénzintézet eredeti honlapjával szinte teljesen azonos, úgynevezett függönyoldalt küldtek a társaság munkatársának számítógépére.

Az eredeti honlap egy pillanatra szétesett, majd máris az új, hamis oldal jelent meg az engedélykéréssel, hogy a felhasználó hagyja jóvá a smartbank alkalmazást. Az ügyintéző hibát követett el, hiszen bejelölte a jóváhagyást, a csalómaffia pedig napokkal később megpróbált Viberen keresztül ötmillió forintot elutalni a cég számlájáról, akkor még sikertelenül.

A bűnözőknek két nap múlva, többszöri sikertelen kísérlet után okostelefonról már sikerült hatmilliót elutalniuk az egy kis hegyi faluban élő K. Gy.-né magánszámlájára. A cég illetékese csak a következő hétfőn vette észre a tudtuk nélküli utalást, és azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, gyanúsítottja egyelőre nincs. A rendőrök K.-né számláján máig tisztázatlan eredetű 590 millió forint nyomait találták, 586 milliót ugyanis már továbbutaltak – vélhetően a Távol-Keletre. Azt meg tudták állapítani, hogy a továbbutalt összegből 6-8 millió forintnyit Malajziában vettek ki helyi valutában bankautomatákból.

A hatóságnak négymillió forintot sikerült zárolnia az asszony számlájáról, aki egyelőre nem adott magyarázatot a pénzmozgásra.

A károsult miskolci cég és az OTP között közben jogi vita alakult ki. A cégvezető szerint a bűnözők a bank biztonsági rendszerét használták ki. A bank illetékesei szerint nem hibáztak, egy adathalász üzenet kezelésekor kizárólag az érintett az, aki megakadályozhatja, hogy adatait illetéktelen személyek ne ismerhessék meg.

Több hitelintézettől

A cikk kiegészítéseként az OTP Bank az alábbi közleményt juttatott el portálunkhoz:

„Az OTP Bank közlése alapján egy adott számláról 6 millió forint érkezett a csalók cikkben említett számlájára. Az adatokat maga az ügyfél adta meg az adathalászoknak.

Az OTP Bankot érintő visszaélés tehát az említett, több százmillió forintos összeg 1 százaléka. A bank az ügyfelét ért támadás miatt feljelentést tett az ügyben.

Fontos részlet, hogy a cikkekben szereplő több százmilliós összeg több hitelintézet számláiról érkezett a csalókhoz.

Az OTP Bank internet- és mobilbanki rendszerei és szolgáltatásai megfelelnek a legmagasabb biztonsági követelményeknek. Amennyiben ezeket a szolgáltatásokat és az ezekhez szükséges adatokat az ügyfelek rendeltetésszerűen, kellő körültekintéssel használják, a visszaélések megelőzhetőek.

Az OTP Bank ugyanakkor a 6 millió forintos visszaélést/kárt is megengedhetetlennek tartja, ezért folyamatosan fejleszti, tökéletesíti biztonsági rendszereit. Ezen felül a hitelintézet folyamatosan honlapján jelzi az adathalász kísérletekről szóló felhívásokat, ennek eredményeként a legtöbb ügyfél már maga küldi el ügyfélszolgálatunkra az általuk gyanúsnak ítélt adathalász oldalak képét.

Azt javasoljuk, ha bármely bank ügyfele egy online utalás, vagy online fizetés során problémát, nem megszokott jelenséget tapasztalnak, ne hagyják jóvá a tranzakciókat, hanem haladéktalanul kérjék a banki ügyintézők segítségét telefonon, online, vagy személyesen.

OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály”

Hirdetés
Hirdetés