Öten meghaltak: továbbra is vitatja bűnösségét a miskolci autóvezető – VIDEÓ

borsodihir.hu

2019.09.11. 20:49

Öten meghaltak: továbbra is vitatja bűnösségét a miskolci autóvezető – VIDEÓ
Összesen 42-en szenvedtek valamilyen fokú sérülést (Fotók: MTI, illetve TV2))

Tragikus baleset 2016 végén az M3-ason. A buszsofőr mellett utasokat is meghallgattak tanúként.

Hirdetés

Fenntartotta az előkészítő ülésen tett vallomását a szeptember 10-i első tárgyalási napon az a 45 éves miskolci nő, akire 6 év fogházbüntetést kért az ügyészség a 2016 decemberében, az M3-as sztrádán történt, 5 személy halálát, 8 személy maradandó fogyatékosságát okozó halálos baleset miatt.

Mint ismert, a Mezőkövesdi Járásbíróságon a héten elkezdődött a halálos tömegszerencsétlenséggel vádolt nő büntetőpere, miután a júliusi előkészítő ülésen nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, illetve a bűnösségét sem ismerte el.

A nő a szeptember 10-i tárgyalás során fenntartotta korábbi nyilatkozatait, a bíróság pedig tanúként hallgatta meg az autóbusz vezetőjét, három utast, valamint az igazságügyi műszaki szakértőt. A büntetőper október 8-án folyatódik, arra az időpontra további tanúkat és szakértőt idéz a bíróság.

A vádirat szerint a debreceni Grand Tours busza 80 utassal – gyér forgalom mellett, körülbelül 100 kilométeres sebességgel – hazafelé tartott a bécsi adventi vásárból a hajdúsági megyeszékhelyre. Pár perccel 23 óra után Mezőkeresztes térségében, a sztráda kivilágítatlan szakaszán egy autós előzte a buszt a belső sávban hozzávetőlegesen 120-130-cal. A gépkocsi azonban megcsúszott a jéghártyás úton, s a busz előtt átsodródva szalagkorlátnak ütközött. A kocsi bal első kereke kitört, majd az úttestre visszatérve a lassító busznak csapódott. A buszsofőr balra kormányzott, áttért a belső sávba, azután 70-80-nal a pályaelválasztó szalagkorlátnak szaladva legyűrte azt. Negyven méter után a buszsofőr jobbra manőverezett, de a jármű bal hátsó kereke beakadt a korlátba. A 40 kilométeres sebességre lassuló busz ekkor felborult és az oldalán csúszott tovább. A balesetet követően még nyolc autó karambolozott a jeges úton. Az elhunyt és a maradandóan megsérült embereken kívül további 8 személy szenvedett súlyos, 21 pedig könnyebb sérülést.

A buszon csak hatan használták a biztonsági övet – áll a vádiratban.

Bár a büntetőeljárás egy szakaszában úgy volt, hogy a buszsofőr is a vádlottak padjára kerül, az nyomozó hatóság végül nem látta felelősnek a tragikus balesetben. Az ügyészség szerint a személyautót vezető nő a kizárólagos bűnös, őt a szabadságvesztés mellett 6 évre eltiltanák a járművezetéstől.

Mint a júliusi előkészítő ülésen elhangzott, a vádlott akkor este a férjéért ment Budapestre és szintén hazafelé utaztak, Miskolcra. Az odaúton nem tapasztalt olyan mértékű síkosságot, mint a végzetes megcsúszáskor, amikor is – mondta – nem tett hirtelen kormánymozdulatot és nem is fékezett, mert érezte, hogy nem ura az autójának. Arról is beszélt, hogy bár nem látott, hallott figyelmeztetést az útviszonyokra vonatkozóan, a járművekből kiszálló emberek folyamatosan csúszkáltak a tükörjégen. A nő védője azt hangsúlyozta, hogy a buszsofőr jobbra kormányzása miatt történt a borulás, s a manőver valójában már felesleges volt, hiszen a személyautó akkor már nem volt soktonnás gépjármű közvetlen közelében.

A sofőr erről a szeptember 10-i tárgyaláson úgy nyilatkozott a TV2 képes beszámolója alapján, miszerint ahogy a személyautó megütötte, reflexszerű jobbra kormányzást végzett. Megjegyezte, minden nagyon gyorsan történt, a busz felborult.

Az elhunytak között volt egy 13 éves debreceni fiú és egy 41 éves nyírmártonfalvi asszony is.

MezőkövesdDebrecenbalesetM3tömegszerencsétlenség

Szóljon hozzá!

Hirdetés