Egyszer egy héten hagyhatja el a házát a meggyanúsított magyar gyáros

Borsodihir.hu

2021.01.26. 13:26

Egyszer egy héten hagyhatja el a házát a meggyanúsított magyar gyáros
Végzés a kényszerintézkedés tárgyában (Fotó: Freepik)

Az ügyészség előzetes letartóztatást akart.

Hirdetés

Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa január 13-i végzésével helybenhagyta az elsőfokú bíróság arról szóló döntését azzal, hogy a hűtlen kezeléssel, vesztegetés elfogadásával és felbújtóként elkövetett hamis magánokirat felhasználásával gyanúsított gyáros, Bige László heti egy alkalommal a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása érdekében elhagyhatja otthonát.

Ezt a milliárdos nagyvállalkozó nevének monogramosításával január 26-án közölte a Nyíregyházi Törvényszék. Mint írják, a bűnügyi felügyeletet április 17-ig rendelte el a bíróság.

– Az ügyészi indítvány szerint a férfi többségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója egy mezőgazdasági termékeket előállító cégnek. 2011-2018. között utasítására a cég által gyártott termékek egy részét valótlanul selejtesnek minősítették és leértékelt áron adták el kereskedőknek. Az egyik ilyen kereskedőcégben a gyanúsított szintén résztulajdonos. Ezután a kereskedők az értékcsökkentett termékeket piaci vagy ahhoz közeli áron értékesítették a fogyasztók felé

– olvasható a bírósági közleményben. Mint írják, a vádindítvány alapján Bige az egyik kereskedővel megállapodott abban is, hogy az így keletkezett vételár-különbözet egy részét készpénzben visszaadja neki. Így a gyanúsított több mint 800 millió forintot vett át 2011-2016. között a kereskedőtől különböző helyszíneken. 

– Azzal, hogy a gyanúsított arra utasította alkalmazottjait, hogy a cég termékeit valótlan okokra hivatkozva selejtesnek minősítsék és emiatt alacsonyabb áron értékesítsék a kereskedők felé, a cégnek közel 2 milliárd forint kárt okozott

– teszik hozzá. 

Az ügyészség Bige László letartóztatását indítványozta. Arra hivatkoztak, hogy kiemelkedően súlyos – öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – bűncselekmény miatt folyik eljárás, így fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A bíróság ezt nem tartotta megalapozottnak, mint indokolták, önmagában a bűncselekmény tárgyi súlyából ilyen következtetés nem vonható le. Továbbá az évek óta zajló eljárás során a gyanúsított mindig elérhető volt a nyomozóhatóság számára. 

Azonban amiatt, hogy a gyanúsított az üzleti életben kiemelkedő szerepet tölt be, fennáll a veszélye a bizonyítás megnehezítésének, ezért elrendelték Bige bűnügyi felügyeletét.

Az ügy többi gyanúsítottja szabadlábon védekezhet.

bíróságNyíregyházahűtlen kezelésvesztegetésBige László

Leader3

Szóljon hozzá!

Hirdetés