Hirdetés

Diplomás szakképzéseket hirdettek csalók – elfogták őket

police.hu

2022.05.27. 07:59

Diplomás szakképzéseket hirdettek csalók – elfogták őket
(Illusztráció: Pixabay)

Érettségit is lehetett náluk szerezni egy év alatt, csak éppen hamisat.

Hirdetés

Hirdetés

Néhány év alatt közel 70 millió forintot keresett az a társaság, amely különböző internetes oldalakon úgy hirdette magát, hogy náluk egy év alatt érettségihez lehet jutni – írja a police.hu május 27-én.

A cég oktatási listájában ezen túl szerepeltek különböző szakképesítések, sőt még diploma is. A sértettek száma közel félezerre tehető, de a nyomozók továbbra is várják a becsapottak jelentkezését.

 Eleinte volt, hogy megtartották a személyes konzultációkat, órákat, de később – különösen a járványügyi helyzetet kihasználva – átálltak az online oktatásra. Onnantól kezdve mind a képzések, mind a számonkérések interneten keresztül zajlottak. Az oktatáson túl külön költségként számolták fel a tanulóknak a rendszerhasználati díjat, amit a webfelületi hozzáféréssel indokoltak. Az árak egyébként személyenként és időszakonként változtak, ahogy maguk a képzések hosszai is. Hiszen volt olyan diák, aki éveken keresztül kapcsolatban állt az iskolával, de olyan is, aki mindössze alig pár tesztet töltött ki, és már bizonyítványt is kapott. A kicsalt összegek sértettenként széles skálán mozogtak. A legkisebb összeg 70 000 forint volt, míg a legmagasabb ennek több mint húszszorosa, vagyis 1,5 millió forint.

A tanulni vágyók jóhiszeműségét kihasználó csapat teljesen szervezetten működött. A bizonyítványt kiállító társaság élén ügyvezető igazgatóként az a francia állampolgár állt, aki évek óta Magyarországon él, és hasonló ügyei miatt nem ismeretlen a külföldi hatóságok előtt.

A KR NNI nyomozói még múlt hónapban ütöttek rajta az 5 fős társaságon, majd valamennyi tagnál kutatást tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a csapat bűnösségét alátámasztja. Így a listán szerepelnek számítógépek, telefonok, pendrive-ok, pecsétek, hologramok, jegyzetek és rengeteg elektronikus adat is. A rendőrök többek között nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsították meg a három férfit és a két nőt, akik szabadlábon védekeznek.

A nyomozók gyanítják, hogy az általuk beazonosított sértetteken túl – akiknek száma közelít a félezerhez – vannak olyanok, akik ez idáig még nem kerültek a rendőrség látókörébe, és egyelőre nem szerepelnek sértettként az ügyben. Ezért a KR NNI azt kéri, hogy akiket a fenti módon becsaptak, és az alábbiakban olvasható webfelületek valamelyikén bármilyen képzésre regisztráltak, és bármekkora összeget is fizettek be, azok jelentkezzenek a BorossD@nni.police.hu e-mail címen.

A csalók által használt oldalak, melyek mindegyike a rendőri fellépésnek köszönhetően már inaktív:

érettségicsalókbűnszövetség

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés