Hirdetés
Hirdetés

Miskolci Járásbíróság: 9 vádlottat mentettek fel költségvetési csalás alól

| 2022. 06. 29. | 17:11:00
Az ügyész fellebbezést nyújtott be.
Miskolci Járásbíróság: 9 vádlottat mentettek fel költségvetési csalás alól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Járásbíróság június 23-án ítéletet hirdetett annak a kilenc vádlottnak az ügyében, akikkel szemben költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárás – tudatta a Miskolci Törvényszék. A vádirat szerint az események idején polgármesterként dolgozó vádlott és társai a foglalkoztatásukkal összefüggő valótlan tartalmú szerződést kötöttek, azonban a tényleges munkavégzésben nem kellett részt venniük. Emellett a munkavégzéssel kapcsolatos jelenléti íveket nem a valóságnak megfelelően vezették.

A szerződések alapján a fiktív módon foglalkoztatott vádlottaknak a polgármester a munkabért megelőlegezte, majd a foglalkoztatásra tekintettel a költségvetésből jogosulatlanul támogatást igényelt.

A vádlottak 2015 és 2017 között a központi költségvetésnek közel négy és fél millió forint összegben vagyoni hátrányt okoztak.

Ezen túlmenően az egyik vádlott 2016-ban a polgármester segítségével mint álláskereső kötött a munkáltatásával összefüggő támogatott foglalkoztatási szerződést úgy, hogy arra nem volt jogosult, mert egyéb megbízási jogviszonyára tekintettel havi rendszeres tiszteletdíjban részesült.

A vádlott a szerződés szerinti munkavégzésben sem vett részt, azonban a szerződés alapján a költségvetéstől jogosulatlanul támogatást igényelt, mellyel százezer forintot meghaladó összegben okozott vagyoni hátrányt a központi költségvetésnek. A járásbíróság álláspontja szerint a vádban foglaltakat nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani, így valamennyi vádlottat felmentette.

Hirdetés
Hirdetés