Hirdetés
Hirdetés

Jogerős ítélet a kazincbarcikai telefonrablók ügyében

| 2022. 09. 22. | 17:15:00
Késsel fenyegettek meg egy fiatalt.
Jogerős ítélet a kazincbarcikai telefonrablók ügyében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa szeptember 21-én jogerős ítéletet hozott annak a kazincbarcikai vádlottnak az ügyében, aki társával együtt késsel fenyegetett egy fiatal férfit, hogy adja nekik a mobiltelefonját – áll a Miskolci Törvényszék közleményében

Korábban a Kazincbarcikai járásbíróság a vádlottakat társtettesként, felfegyverkezve elkövetett rablás miatt találta bűnösnek, és az elsőrendű fiatalkorú vádlottat 2 év 4 hónap javítóintézeti nevelésre, míg a másodrendűt 6 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet az elsőrendű vádlott vonatkozásában elsőfokon jogerőre emelkedett.

A másodrendű vádlott és védője által előterjesztett fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék álláspontja szerint az elsőfokú bíróság nem megfelelően értékelte a bűncselekmény tárgyi súlyát, a büntetlen előéletű terhelt fiatal felnőtt voltát és az időmúlást. Enneka vádlottnak a vonatkozásában az ítéletet megváltoztatta, és – szem előtt tartva a belső arányosságot – szabadságvesztés-büntetésének tartamát 3 év 6 hónapra, közügyektől eltiltás mellékbüntetését 4 évre enyhítette.

Az elsőfokon eljáró járásbíróság szerint az elsőrendű fiatalkorú vádlott és másodrendű vádlott-társa 2020. július 6-án este az egyik kazincbarcikai középiskola előtti téren szólították meg sértette, akit arra kértek, mutassa meg a nála lévő mobiltelefont.

A fiatal férfi ezt nem akarta, mire azzal fenyegették meg, hogy megverik, és leszúrják. A másodrendű vádlott elővett a nadrágja zsebéből egy mintegy 6-7 centiméter hosszú kést, melyet a sértettnek megmutatott, miközben azt állította, hogy „ő 14 évet ült börtönben, bárkit leszúr”.

Ezután a fiatalkorú vádlott tenyérrel arcon ütötte a sértettet, aki végül átadta a mobiltelefonját és annak vezetékes fülhallgatóját is.

Közben a sértett elhatározta, hogy édesapjától fog segítséget kérni a támadóival szemben: egy másik telefon átadásának ürügyén elhívta őket a házukhoz, majd az ingatlan előtt a fiatalkorú vádlott kezéből kicsavarta a korábban átadott telefont, és beszaladt a házba, ahol édesapjának elmondta a történteket. A sértett édesapja a vádlottakat elzavarta, majd értesítette a rendőrséget.

Hirdetés
Hirdetés