Az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy hangokkal is befolyásolható a növények fejlődése.
A magvak vetés előtti ultrahangos kezelésével egyebek mellett jobb termés érhető el; a Debreceni Egyetem eddigi kutatási eredményei a környezetbarát mezőgazdasági növénytermesztést segítik, mivel káros mellékhatások nélkül növelik a termények mennyiségét és minőségét – olvasható a felsőoktatási intézmény portálján.
– Ismert, hogy a növények reagálnak a környezetükben előforduló különböző mechanikai ingerekre, köztük a hangra is. A madarak csiripelése vagy a méhek zümmögése változást okoz a növények fejlődésében, azaz génátírásában. A nemzetközi tanulmányok és saját vizsgálataink igazolták, hogy a hangvibráció (az emberi fül számára hallható akusztikus hangtartomány és az ultrahang is, behatási időtartamától és intenzitásától függően) pozitívan vagy negatívan befolyásolhatja a növények különböző biológiai funkcióit – fejtette ki Dobránszki Judit, az egyetem nyíregyházi agrár kutatóintézetének főigazgatója az Unideb.hu-nak.
Mint mondta, az elmúlt években a laboratóriumi (in vitro) burgonya növényeken kimutatták, hogy az enzimek aktivitását és egyes növényi hormonok mennyiségét is megváltoztatja a megfelelően megválasztott ultrahangos kezelés, akár a hajtás- és gyökértömeg jelentősen növelését is el tudták érni.
Részletek az egyetemi portálon.