Hirdetés

Hirdetés

Magyar kutatók ultrahanggal növesztik nagyobbra a krumplit

Borsodihir.hu

2020.06.24. 08:59

Magyar kutatók ultrahanggal növesztik nagyobbra a krumplit
Laboratóriumi körülmények között zajlik a kutatás évek óta (Fotó: Unideb.hu)

Az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy hangokkal is befolyásolható a növények fejlődése.

Hirdetés

A magvak vetés előtti ultrahangos kezelésével egyebek mellett jobb termés érhető el; a Debreceni Egyetem eddigi kutatási eredményei a környezetbarát mezőgazdasági növénytermesztést segítik, mivel káros mellékhatások nélkül növelik a termények mennyiségét és minőségét – olvasható a felsőoktatási intézmény portálján.

– Ismert, hogy a növények reagálnak a környezetükben előforduló különböző mechanikai ingerekre, köztük a hangra is. A madarak csiripelése vagy a méhek zümmögése változást okoz a növények fejlődésében, azaz génátírásában. A nemzetközi tanulmányok és saját vizsgálataink igazolták, hogy a hangvibráció (az emberi fül számára hallható akusztikus hangtartomány és az ultrahang is, behatási időtartamától és intenzitásától függően) pozitívan vagy negatívan befolyásolhatja a növények különböző biológiai funkcióit – fejtette ki Dobránszki Judit,  az egyetem nyíregyházi agrár kutatóintézetének  főigazgatója az Unideb.hu-nak.

Mint mondta, az elmúlt években a laboratóriumi (in vitro) burgonya növényeken kimutatták, hogy az enzimek aktivitását és egyes növényi hormonok mennyiségét is megváltoztatja a megfelelően megválasztott ultrahangos kezelés, akár a hajtás- és gyökértömeg jelentősen növelését is el tudták érni. 

Részletek az egyetemi portálon.

kutatás Debreceni EgyetemNyíregyháza

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés