Hirdetés

Csináljunk közönséget Debrecenben!

2015.02.27. 11:21

Csináljunk közönséget Debrecenben!

Stadion és csapat már van, már csak közönség kell a boldogsághoz. Cs. Bereczki Attila jegyzete

Hirdetés

Hirdetés

A végét rúgja a tél, a hét végén megkezdődik a mennyei bajnokságunk, ahogy a trollok elnevezték, mert a magyar fociból sokan meg tudnak élni, nem csak azok, akik játsszák, hanem azok is, aki gúnyt képesek űzni belőle. Egyesek bunkón (Heti Hetes), mások szellemesen (Trollfoci), a lényeg azonban ugyanaz: a magyar foci tragikomédia. Újmagyar dráma.

Ez a mi egyik nyomorúságunk, közel sem a létfontosságú, de a legnagyobb szenvedéllyel éljük meg, tehát a szívekben mindenképpen a legfontosabb. Lehet itt felturbózott cinizmussal stadionozni, lehet falábúzni, lehet bundesligázni, hogy ott a III-ban is többet futnak és jobban csinálják, és le lehet szarni az egészet. Hatalmas tömegek az utóbbit választják, és minden bizonnyal teljes életet élnek a magyar foci nélkül, ők a csendes többség, akik választások eldöntésére is képesek.

No de egy meccset eldönteni, az más.

A focimeccs rítus. Az ember belép a stadionba, és két órára megszűnik minden, ami azon kívül van: a munka, a hitel, a gyerek, az asszony, az anyós, a szerető, a balsors, Gyurcsány, Orbán és Simicska és minden geciség. Semmi nem számít, csak az, hogy a szomszéd bérletes hatvanévesen is jobb futballista, mint Volas, két sorral feljebb pedig már vitán felüli, hogy a három éve veretlenül bajnokságot nyert edző taktikai analfabéta, hat hektáron belül senki nem ért a focihoz, kivéve két C-szektorost, Sanyit és Bandit, akik még Menyhárt Ernőtől lesték el a cselt nyolcvanakárhányban. Ahány ember, annyi érv, hogy kit kéne be-, illetve lecserélni, de azonnal. Csak a büfénél teljes az összhang: drága a sör és kevés, de egyszer élünk, nincs mit tenni.

Érezni kell ezt a miliőt! Itt a sziklaszilárd hit az utolsó, ami megszűnik. Mi, akik még megmaradtunk, hiszünk, egy hét múlva is hinni fogunk, majd utána is, mert hinni akarunk. Gyermeki lelkülettel. Szeretetéhesen, nagymellénnyel vagy lógó orral. Mindegy. Mi indulunk, ha kell! Mert ez a hit, ez a ragaszkodás különös köteléket hoz létre az emberek között, ami már túlmutat önmagunkon.

Aki pedig bundesligázik, nézze Dárdai Pali csapatának a meccseit, az Eurosport jóvoltából ezt hétről hétre megteheti. Ingyen. Ha neki a Hertha többet nyújt, mint a DVSC, akkor váljék egészségére!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés