Hirdetés

Hirdetés

Románia hősként ünnepli ifjú ászát, akit magyar cég is támogat

MTI

2022.06.23. 13:30

Románia hősként ünnepli ifjú ászát, akit magyar cég is támogat
A győztes román David Popovici (k), a második helyezett francia Maxime Grousset (b) és a harmadik helyezett kanadai Joshua Liendo Edwards (j) a férfi 100 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén (Fotó: mti)

A hétfői döntő élő közvetítésének a jogát egyik romániai televízióadó sem vásárolta meg.

Hirdetés

Romániában hősként ünneplik a budapesti vizes világbajnokságon két aranyérmet nyert David Popovici-ot, akinek pályafutását a MOL Románia is támogatta. A 17 éves bukaresti úszó ifjúsági világcsúccsal nyerte meg hétfőn a 200 méteres gyorsúszást, szerdán pedig a 100 méteres gyorsúszásban is győzött. Ő a román úszósport első férfi világbajnoka.

A román közvéleményt és tévétársaságokat annyira felkészületlenül érte a sikere, hogy a hétfői döntő élő közvetítésének a jogát egyik romániai televízióadó sem vásárolta meg, így a romániai sportrajongók csak idegen adókon izgulhatták végig Popovici versenyzését. A szerdai döntőt már a román köztelevízió élőben közvetítette, és több televízió is Budapestre küldte a stábját.

Az ifjú világbajnok a verseny végén lenyűgöző higgadtsággal és magabiztossággal nyilatkozta, hogy mostani díjai csak a pályafutása kezdetét jelentik, és ezekkel a sportot, a mozgást, az egészséges életmódot kívánja népszerűsíteni hazájában. Camelia Potec olimpiai bajnok, a Román Úszószövetség elnöke arra emlékeztetett, hogy David Popovici nem a semmiből érkezett a világbajnokságra, 11 éves kora óta évről-évre megdöntötte a korosztálya országos csúcsait.

A fiatal sportoló pályafutását a MOL Románia is támogatta. A Kolozsváron működő Közösségért Alapítvány a magyar kőolajtársaság forrásaiból finanszírozott MOL Tehetségtámogató Programján keresztül 2018-ban és 2020-ban nyújtott utazási és eszközbeszerzési támogatást az úszónak, májusban pedig Popovici tavalyi felterjesztésére tüntette ki Mentor-díjjal az edzőjét, Adrian Radulescut.

úszásvilágbajnokság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés