Hirdetés

Kínozza az allergia?

Borsodihír

2018.09.02. 10:18

Kínozza az allergia?
Lat minute tippek

Hajmosás naponta. Ruhaszárítás a szabadban nem ajánlott.

Hirdetés

Hirdetés

Még mindig tombol az allergiaszezon, a parlagfűtől szenvedők számára a nyár vége igazi kínzás lehet. Ha már mindent megpróbáltunk, de a helyzet nem javult, íme néhány last minute tipp és kíméletes megoldás az elkövetkező néhány, pollenben gazdag napra dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyásztól.

  1. Lehetőleg ne együnk azokból az élelmiszerekből, amelyek keresztreakciót válthatnak ki a parlagfű allergiával. Bár a nyár utolsó napsugarai mellett igen csábító lehet egy szelet görögdinnye, ezt mégsem javasolják, ahogy a sárgadinnyét sem. A kerülendő listán szerepel még a banán, a cukkini, az uborka, a mák és egyes fűszerek is. A szezonban mindenképp kerüljék ezeket, de a komoly allergiában szenvedők jól teszik, ha máskor is inkább kihagyják az uborkasalátát és a mákostésztát, és ahogy minden pollenallergia esetén, következetesen kerüljék a mézfogyasztást. Fontos személyre szabottan tájékozódni arról, melyek azok az ételek, amelyek keresztreakciót váltanak ki, azaz ugyanolyan tüneteket provokálnak, mint az az anyag, amire allergiásak (pedig valójában ezekre az ételekre nincs is allergiánk).
  2. Ebben az időszakban az orrunkat naponta többször érdemes átöblíteni enyhén sós vízzel, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk.
  3. Az esti tisztálkodásnál ne csak zuhanyozzunk és ruhát cseréljünk, hanem a hajunkat is alaposan zuhanyozzuk ki. Természetesen nem kell minden nap sampont használni, de a megtapadt polleneket mindenképpen száműzzük tiszta vízzel.
  4. Pollenallergiások ruháit, ágyneműjét, törülközőit tilos a szabadban szárítani, mert a szálló pollenek tömege tapadhat meg rajtuk. A mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd.
  5. Sebő Zsuzsanna szerint az allergia elleni küzdelemben bevált módszer a homeopátia, de a komplex kezelés mindenképpen egy homeopata orvos kezébe való.
Nincs bizonyíték arra – idézzük a Magyar Tudományos Akadémia tavaly szeptemberi közleményét –, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebohatással magyarázható. Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől. Ez a lényege annak a szakvéleménynek, amelyet 2017. szeptember 20-án adott ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. 

A homeopátia támogatottsága ennek ellenére nagyon magas: a felmérések  szerint a magyarok 30-40 százaléka hisz benne.
allergia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés