Hirdetés
Hirdetés

Nyomoznak az egyik legnagyobb hazai őssejtbanknál 

| 2019. 07. 14. | 15:21:00
Gondok a CryoSave körül.
Nyomoznak az egyik legnagyobb hazai őssejtbanknál 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyomoz a rendőrség az egyik legnagyobb magyar őssejtbanknál – erősítette meg az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-nek.

A CryoSave már hetek óta elérhetetlen, pedig a svájci anyavállalat még most is a magyar ügyfélszolgálathoz küldi az ügyfeleket. Az érintett szülők nem tudják mit csináljanak, van, aki már be sem merte fizetni a tárolási díj esedékes részletét, így viszont elveszítheti az eddig befizetett pénzét és a gyermeke őssejtjét is – közölte az RTL Klub. A rendőrség erre reagálva az MTI-vel ismertette: az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználása gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

A cég körüli visszásságokról az Index írt júniusban. Mint a cikkben olvasható, a CryoSave a három legnagyobb hazai őssejtbank egyike. A céginformációs rendszer szerint a 9 főt alkalmazó társaságot 2013-ban alapították, jelenleg egy holland kft. a 100 százalékos tulajdonosa. A 2017-es árbevétele több mint 140 millió forint volt, nyoma sincs annak, hogy a cég csődbe ment volna vagy adótartozása lenne. Az viszont felettébb érdekes – jegyezte meg az Index –, hogy a fő tevékenysége reklámügynökségi tevékenység. Csak 2018-ig már közel egymilliárd forint volt az árbevétele. 

– Rendkívül csekély az esélye, hogy valakit a saját köldökzsinórvérével lehessen kezelni. Egymillióból nagyjából egyetlen olyan ember lehet, akinél nincs ellenjavallata a saját köldökzsinórvér-őssejtek használatának – mondta a Qubitnek Uher Ferenc őssejtbiológus.

A valasz.hu már egy 2014-es, „A köldökzsinórvér-blöff” című cikkében arról írt, hogy Magyarországon legalább ötvenezer adag saját köldökzsinórvért tárolnak, a szülők pedig öntik a pénzt a magánbankokba.

Hirdetés
Hirdetés