Hirdetés
Hirdetés

Hogyan dől el, hogy valaki oltásellenes vagy sem?

| 2021. 01. 14. | 16:47:00
Az is meghatározó lehet, hogy az ember kikkel beszél napi szinten.
Hogyan dől el, hogy valaki oltásellenes vagy sem?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az oltásellenesség komplex jelenség, amelyet olyan tényezők határoznak meg, mint az érzelmek, az értékek, a kultúra, a család, a közintézményekbe vetett bizalom, valamint az, hogy valaki milyen közösségbe tartozik, és kikkel beszél napi szinten – írja Jennifer Reich szociológus professzor kutatására hívatkozva a G7. A portál a cikkében a jelenségre próbált magyarázatot adni. A University of Colorado Denver oktatója csaknem egy évtizeden keresztül kutatta az oltásellenesség okait a szülők körében, könyvet is írt belőle.

Egy másik professzor, Matthew Hornsey 24 ország adatait összegző tanulmánya szerint

a szkepticizmust a legnagyobb mértékben az határozza meg, hogy valaki mennyire fogékony az összeesküvés-elméletekre. Hornsey és a kollégái nem találtak összefüggést a végzettség és a szkepticizmus között, és a foglalkozás sem volt meghatározó jellemző. A kutatás alapján még az befolyásolta az embereket, hogy mennyire érzékenyek a személyes szabadságukra, illetve mennyire irtóznak a tűtől vagy a vértől

– derül ki.

Reich az interjúi alapján azt is tapasztalta, hogy az emberek úgy tekintenek a gyógyszerekre és az oltásokra, mint olyan termékekre, amelyek egészségesebbé tehetik őket, de végeredményben nekik kell eldönteniük, hogy szükségük van-e rá.

Az oltásszkeptikus szülők szerinte sokszor ezt a logikát alkalmazzák az oltásokra is.

Így a vakcinák beadatása is egy átlagos fogyasztói döntéssé válik, ahol még elvárás is, hogy valamennyire szkeptikusak legyünk és tájékozódjunk vásárlás előtt. Ebből az is következik, hogy elsősorban a gyerekük, és nem a köz érdekét mérlegelik azok a szülők, akik nem oltatják be a gyerekeiket. Vagy a Covid esetében azt, hogy jobban félnek-e a vakcina potenciális mellékhatásaitól, mint attól, hogy megfertőződnek, vagy másokat fertőznek meg.

Hirdetés
Hirdetés