Hirdetés
Hirdetés

A keratosis pilaris kezelése

| 2022. 03. 21. | 13:10:00
XXX
A keratosis pilaris kezelése
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokak bőrén előfordul a keratosis pilaris nevű, teljesen ártalmatlan, ám kellemetlen bőrbetegség. A bőr felszínén megjelenő kis grízes dudorok zavaróak lehetnek. Szerencsére van megoldás ezek kezelésére, minőségi kozmetikumok segítségével.

Kiket érint leginkább a bőrbetegség?

A keratosis pilaris a gyermekek akár háromnegyedén is előfordulhat, illetve különösen gyakori az atópiás ekcémától szenvedő gyermekek esetében is. Leginkább tinédzserkorban jellemző a megjelenése, és idősek között a legritkább, azonban szinte bármilyen korosztályt érinthet. Jó hír, hogy jellemzően 30 éves kor felett már nem okoz problémát a betegség, mert magától eltűnik.

A bőrelváltozás bár fájdalommal és viszkető tünetekkel sem jár, látványos lehet. Főképp felkaron, combon találkozhatunk vele, de az arcon és a fenéken is előfordulhat. Megelőzni vagy gyógyítani nem lehet a betegséget, de jó minőségű hámlasztók és hidratálók segítségével könnyen és hatékonyan megszabadulhatunk tőlük.

Hogyan kezelhető?

Első lépésként könnyed hidratálókrémmel kenjük be az érintett bőrfelületet. Ezután érdemes hámlasztásos módszerhez folyamodni, amelyre leginkább a szalicilsav-tartalmú, geekandgorgeous kémiai hámlasztót ajánljuk. 

Finoman mosd meg a bőröd meleg, de nem forró vízzel, és kerüld a dudorokkal érintett felületek súrolását. Miután végeztél a zuhanyzással vagy fürdéssel, óvatosan töröld szárazra a bőröd, és kend be alaposan hidratálókrémmel. Semmiképp se piszkáld, vakard a dudorokat, mert az csak árthat!

A hidratálókrém mellett akár argánolajjal is kiegészítheted a bőrápolási rutinodat, amely segít abban, hogy bőröd puha és sima maradjon, eltömődött pórusok nélkül.

A tünetek enyhítésére akár gyógyszeres, vény nélkül kapható krémeket is használhatsz. Ilyen esetben az alábbi összetevőket tartalmazó készítmények mellett érdemes döntened: retinoidok, alfa-hidroxisav, szalicilsav vagy tejsav. Így lebontható a felesleges keratin, és eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek. Ezeket a készítményeket gyermekeken azonban kizárólag orvosi engedéllyel szabad használni!

Orvosi kezelés

Fontos tudni, hogy bár a hidratálás és a hámlasztás igen hatékony, előfordulhat, hogy nem elegendő önmagában, hogy a keratosis pilarist kezelje. Ilyen esetben javasolt bőrgyógyászhoz fordulni, aki gyógyszeres kezelést javasolhat.

A gyógyszer tartalmazhat vényköteles retinoidot, mely kezelése négy hetet vesz igénybe. Amennyiben a kezelés hatására a bőr állapota nem javult, a bőrgyógyász javasolhat további, másfajta gyógyszeres kezelést is.

Gondoskodj bőröd egészségéről és szépségéről a helloskin.hu honlapján elérhető minőségi bőrápolási termékek segítségével! Fedezd fel a különböző, nagyszerű hatóanyagokat tartalmazó magyar és koreai kozmetikumokat, és emeld új szintre a bőrápolási rutinod!

Hirdetés
Hirdetés