Hirdetés
Hirdetés

A műanyag szatyrok barátok vagy ellenségek?

| 2022. 03. 16. | 14:46:00
XXX
A műanyag szatyrok barátok vagy ellenségek?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A nyersolajat és a gázokat, valamint más petrolkémiai származékokat polimerekké formálva gyártják le a műanyag szatyrokat, amelyek súlya mindössze pár gramm, és a vastagságuk sem haladja meg a néhány millimétert. 

Egyes becslések szerint 4-5 trillió darab kerül forgalmazásba az egész világon, ennek pedig a 80 százaléka az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Azonban sajnos a legtöbbünk hajlamos azt hinni, hogy a nejlonzacskók nem vehetőek “hulladékszámba”. 

Talán emiatt a környezetvédelmi aggályok miatt hagyják sokan figyelmen kívül a műanyag szatyrok előnyeit. Bár minden bizonnyal vannak ökológiai hátrányaik, ezek igenis előnyösek lehetnek a kiskereskedők, a fogyasztók és még a környezet számára is - mi pedig most szeretnénk megmutatni, hogy mily módon. 

Előnyeik a kiskereskedők számára

A műanyag szatyrok legfőbb előnye a kiskereskedők számára, hogy nagy tételben jóval költséghatékonyabbak, mint a papír társaik.

Továbbá gyorsabban nyithatók, és lehet beléjük csomagolni, mint a papírzacskók esetében. Bár ez a néhány másodperc jelentéktelennek tűnhet, az elfoglalt pénztárosok számára ez segíthet a sorok hatékony mozgásában. Ráadásul a műanyag zacskók kevesebb helyet igényelnek mind a raktárban, mind a pénztáraknál. 

Ezeken a felsorolt dolgokon kívül még kiváló marketingeszközt is biztosítanak a vállalkozások számára. A cég logójának és egyéb információknak a bevásárlótáskákra való nyomtatása nagyszerű módja a reklámozásnak.

Előnyeik a fogyasztók számára

Noha a fogyasztók preferenciája fokozatosan változik a környezeti aggályok és az újrafelhasználható textilzacskók fokozott használatának fényében, a műanyag bevásárlótáskák továbbra is két fő előnyt kínálnak. 

Először is tartósabbak, mint a papírzacskók. Kevésbé hajlamosak a szakadásra, könnyebben hordozhatók, és sokkal hasznosabbak esőben. Arról nem is beszélve, hogy többféle célra újrafelhasználhatók - sokan alkalmazzák például a Hunpohár Webáruházban megvásárolt szatyrokat szemeteszsákként vagy különféle tárgyak csomagolására és tárolására.

Környezeti hatásaik

Sok nézeteltérés volt arról, hogy a papír vagy a műanyag bevásárlótáskák károsabbak-e a környezetre. Az igazság az, hogy mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai a másikhoz képest. Szóval akár hisszük, akár nem, számos fontos ökológiai előnye van a műanyag szatyroknak is. 

Először is, mivel sokkal kisebb a súlyuk, sokkal kevesebb szilárd hulladékot juttatnak a szemétlerakókba, ha nem hasznosítják újra őket. 

A további előnyökért hasonlítsuk kicsit össze a két termék előállítási folyamatát. Az American Chemistry Council szerint a papírzacskók gyártása 40-70%-kal több energiát igényel, mint a műanyag verzióké. Arról nem is beszélve, hogy a plasztik szatyrok készítéséhez a papír bevásárlótáskák előállítási folyamata során használt vízmennyiség csupán 4%-a szükséges. De az sem elhanyagolható szempont, hogy a műanyag szatyrok készítése 70%-kal kevesebb levegőszennyezést termel, mint a papírzacskóké.

Érdemes tehát körbenézni a piacon és használni ezeket a hasznos kellékeket!

Hirdetés
Hirdetés