Hirdetés
Hirdetés

G4 és G9 LED izzók: tudd meg, miért érdemes használni őket

| 2022. 03. 21. | 09:02:00
XXX
G4 és G9 LED izzók: tudd meg, miért érdemes használni őket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokféle izzó létezik: akkora a piacon a kínálat, hogy felhasználó legyen a talpán, aki könnyen el tudja dönteni, hogy milyet érdemes vásárolnia. Egy azonban biztosan kijelenthető: a választott izzó mindig LED-es izzó legyen. Miért? Most kiderül.

A LED izzók csoportosítása foglalatuk szerint

Mivel nagyon sok típusú és kivitelezésű lámpa és világítótest létezik, ennek megfelelően a hozzájuk illő izzók kiválasztása során is mindenképpen érdemes az adott lámpa vagy világítótest foglalatára is gondolnod. A foglalat a lámpa azon része, ahová behelyezed a fényforrást, azaz az izzót. 

Ezen a foglalaton keresztül fog a feszültség eljutni az izzóba az elektromos hálózatból. Ha napjaink trendjét szeretnéd követni, akkor neked is az igen népszerű LED technológiát érdemes választanod. Miért? Mert ez a hagyományos fényforrásokkal szemben egy lényegesen gazdaságosabb megoldást jelent. Ha tudatosan a legtöbb hagyományos izzóidat lecseréled LED-es izzókra, nagyon sokat fogsz spórolni, ami a jelenlegi energiaárak mellett jelentős megtakarítással jár.

A LED izzók foglalat szerint lehetnek:

  • E27 

  • E14

  • GU10 

  • MR16 

  • G4

  • G9 

Valamennyi foglalattípus az innovatív LED technológiát képviseli, azt a technológiát, amelynek az előnyei nem helyettesíthetőek semmivel. 

Előny a LED izzóknál: a különbséget “zongorázni” lehet

A hagyományos fémszálas izzókkal szemben a LED izzókban nem található olyan alkatrész, ami felmelegedhetne, izzana vagy a kisebb rázkódástól megsérülhetne. A LED-eket hivatalosan nem is izzónak nevezik - annak ellenére sem, hogy így szoktuk emlegetni -, hanem fényforrásnak vagy lámpatestnek.

Mit tudnak a LED-ek? Csak 3 pozitív jellemző a sok közül:

  • Takarékoskodnak az energiával - nem is akárhogy: akár 90%-kal is kevesebbet fogyasztanak, mint a hagyományos társaik.

  • Nagyon hosszú az élettartamuk - jól viselik a kapcsolgatást, nehezen hibásodnak meg - akár 50.000 üzemórát is kibírnak.

  • Nem bocsátanak ki szén-dioxidot, ezért környezetbarát megoldások.

Mik a G4 és G9 LED izzó alkalmazási területei?

Lehet, hogy elsőre meg fogsz lepődni, de a G4 foglalatok a legapróbb égőkhöz társulnak. Emiatt szokták őket tüske izzónak, LED kapszulának vagy tű izzónak is hívni. 

Hol lehet ilyen izzókat használni? Bármilyen hihetetlen, de nagyon sok területen: például tükrös szekrények lámpáiban, konyhai spotokban, asztali lámpákban. A LEDLámpaház.hu webáruház is forgalmaz ilyen izzókat. A G4 foglalat a LED izzókban is megtalálható, ezzel aztán biztosítva van az a számtalan előny, ami a LED-ekre jellemző.

Mivel ezek az izzók nem melegszenek fel, így alkalmazhatod őket olyan helyeken is, ahol a túlmelegedés károkat okozna. Nem vibrálnak, nem okoznak fejfájást. 

A G9 LED izzók és a G4 izzók közötti különbség az, hogy a G4 csatlakozói tüskések, a G9-es foglalat csatlakozói lekerekítettek. Mindkettő használata nagyon egyszerű: az izzót a foglalatba csak be kell szúrni. Legjobban konyhapult megvilágításoknál és a fürdőszobai tükör megvilágítások kivitelezésénél veheted a legtöbb hasznukat.

Élj az előnyeikkel te is!

Hirdetés
Hirdetés