Hirdetés
Hirdetés

Hozd magad formába az otthonod melegében

| 2022. 03. 21. | 13:58:00
XXX
Hozd magad formába az otthonod melegében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A hosszú, home office-ban töltött időszak sokunk testén nyomot hagyott, így nem véletlen, ha a legtöbben keresik a lehetőséget a sportolásra. De akadnak olyanok is, akik nem szeretnének konditerembe járni, vagy mások között mozogni, nekik más opciókat kell találniuk, amit akár a négy fal között is tudnak űzni, de mellette hatásosak is.

A következő cikkben megvizsgáljuk, milyen negatív hatásai lehetnek a testedre a hosszú távú tespedésnek, home office-nak, valamint, hogy milyen módon tudod ezeket elkerülni.

Miért kényelmesedtünk el az otthon töltött idő alatt?

Amikor az ember bejár dolgozni, észre sem veszi, hogy mennyit mozog. Mire beérsz az irodába, sétálsz egy keveset, esetenként lépcsőzöl is az emeletre. Ha szükséged van valamire, felállsz és átmész a szomszédos irodába, meetingre, elsétálsz a folyosó végére egy kávéért, stb. Ezzel szemben otthon lefőzöd a kávéd, leülsz, és sok esetben órákon át fel sem kelsz a székről, mire észbe kapsz, hogy minden tagod elgémberedett. Ezen persze az sem segít, hogy a legtöbb irodai berendezéssel ellentétben a háztartásban található bútorok nem munkára lettek kitalálva. Nem ergonomikusak, emiatt sokkal jobban megérzed a rajtuk eltöltött időt. 

Az egészséges életmódra váltás mellett nem árt, ha gondoskodsz a váratlan helyzetekről is. Kösd meg online a biztosításodat, és találd meg az élethelyzetednek leginkább megfelelő csomagot.

Kezdetek és célok

Annak érdekében, hogy a változás minél tartósabb legyen, fontos odafigyelni a fokozatosságra is. Kezdetben elég, ha ügyelsz arra, hogy legalább óránként 10 percre felállsz, kinyújtóztatod végtagjaidat. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha elsétálsz egy pohár vízért és elvégzel néhány légzőgyakorlatot. Addíg, amig nem válik automatikussá, állíts a telefonodon egy értesítést, hogy figyelmeztessen arra, mozogj egy kicsit. Ezzel már sokat tehetsz az egészséged érdekében.

Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy az életmódváltásnak a mozgáson kívül a másik alappillére az étkezés. Figyelj oda, hogy milyen ételeket fogyasztasz napközben, és ne érd be mindig a gyors megoldásokkal. A készételek vagy rendelt menük sok esetben tartalmaznak hozzáadott cukrokat vagy különböző ízfokozókat, amik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy most életmódváltásra törekszel, és meg fognak gátolni abban is, hogy a rendszeres mozgással eredményt érj el. 

Napi mozgásszükséglet

Azonkívül, hogy rendszeresen felállsz a székből, az sem árt, ha minden nap beiktatsz az életedbe legalább 30 perc testmozgást. Van, akinek ez a reggeli időszakban esik jól, de megeshet, hogy neked lefekvés előtt lesz ideális. A pandémia alatt több sztáredző is elérhetővé tette az edzésprogramjait online, de akár kisebb edzőtermeknél is választhatsz online órákat.

Hirdetés
Hirdetés