Hirdetés
Hirdetés

Álmosan és fáradtan ébredsz? Tudjuk az okát

| 2022. 05. 17. | 16:02:00
A matrac élettartama nemcsak a minőségétől függ.
Álmosan és fáradtan ébredsz? Tudjuk az okát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egész éjjel alszol de reggel mégsem tudsz felkelni az ágyból a fáradtság miatt? Vagy inkább álmatlan éjszakák tartanak ébren? Olvass tovább, hogy megtudd, mi okozhatja az alvási problémáidat.

1. Régi matrac

A matrac élettartama nemcsak a minőségétől függ, hanem attól is, hogyan bánik vele. Bár egyes matracok akár 10 évig is eltarthatnak, általában öt év után érdemes lecserélni őket. A régi matracon való alvás nem csak nem higiénikus, de alvászavarokat, szélsőséges esetben pedig akár mozgásszervi egészségügyi problémákat is okozhat. 

2. Túlzott stressz

Egy bizonyos örökzöld, amely az élet minden területén kellemetlen problémákat okoz, a stressz. Még a rövid távú túlzott stresszhatás is okozhat álmatlan éjszakákat. A hosszútávú stressz aztán gyakran vezet mentális és fizikai betegségekhez is. Egy gondokkal teletömött fej egyszerűen nem való az ágyba. 

3. Tévénézés vagy mobiltelefonálás lefekvés előtt

Ha közvetlenül lefekvés előtt tévét nézel, számítógépezel vagy éppen a mobilodon böngészel, az jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét. Általánosságban elmondható, hogy este nem szabad túl sok erős fénynek kitenni magunkat, nehogy az agyunk összekeverje a napszakot, és alvás helyett a felkelésre készítse fel a szervezetünket.

4. Késői fizikai aktivitás

A fényhez hasonlóan a lefekvés előtti sport is hasonló hatással bír, növeli a szívműködést és inkább stimulálja a szervezetet. Ha napközben eleget mozogsz, az csak segíthet abban, hogy jól aludj. De bármilyen fizikai aktivitásnak ideális esetben három órával lefekvés előtt véget kell vetni. 

5. Alkohol lefekvés előtt

Érzelmileg úgy tűnhet, hogy egy pohár bor vagy egy korsó sör segít elaludni. Lehet, hogy alkohol után gyorsabban elalszol, de a szervezetedek az éjszaka folyamán többletenergiát kell fordítania a lebontására, és nem marad ideje elegendő pihenésre. 

Szeretnél végre jól aludni? Munka után menj el futni, tisztítsd meg a fejedet minden gondtól, és lefekvés előtt cseréld le a tévét egy könyvre, a bort pedig citromfű teára. De mindenekelőtt szerezz be egy jó minőségű matracot!

Hirdetés
Hirdetés