Hirdetés
Hirdetés

Gondolta volna? Még a költészetnek is lehet terápiás hatása!

| 2022. 05. 12. | 12:11:00
XXX
Gondolta volna? Még a költészetnek is lehet terápiás hatása!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napjainkban általánosan igaz, hogy egyre inkább nemcsak tengődni szeretnénk az életben, hanem minél többet akarunk kihozni belőle. Ehhez pedig egyre több olyan eszközt fedezhetünk fel, amelyek pozitív hatással vannak ránk.

A versek pszichoterápiás hatása

Többféle vizsgálat is kimutatta már, hogy a versek mind az agyi idegrendszerben, mind a konkrét viselkedésben határozott érzelmi csúcsállapotokat képesek kiváltani, mint például a “kirázott a hideg” élményét, illetve a minden szubjektivitást nélkülözve mérhető libabőr állapotát. Ezek a reakciók mind az elsődleges jutalmazással kapcsolatos idegi részekkel állnak kapcsolatban.

Ráadásul egyáltalán nemcsak a versek olvasása vagy hallgatása, hanem az alkotásuk is elképesztő hatással van az emberekre, s mindkét formában, alkotófolyamatként és élményként egyformán kedvezően hatnak a közérzetünkre. A módszer pedig, amely ezt alkalmazza, irodalom- valamint biblioterápia.

A versírás mint egy fantasztikus pszichoterápiás eszköz

Az Onlinepszichológus.net pszichoterápiás eszközei is nagyon sokrétűek, köztük olyan izgalmas lehetőségek is megtalálhatóak, mint az, hogy versírás révén élhessünk át valódi terápiás élményt. A papíron teljesen nyitottak, és a lehető legőszintébbek lehetünk, hiszen nem kell tartanunk attól, hogy elítélnek minket. Ráadásul mindeközben abban is fejlődünk, hogy kifejezzük az érzéseinket, élményeinket, valamint önmagunkat.

Miközben a legmélyebb bensőnket is a papírra vetjük, növekszik az önazonosság és az önbecsülés érzése, s az olyan pszichés betegségek is, mint a depresszió és a szorongás hatékonyan kezelhetőek ezzel a pszichoterápiás eszközzel. 

Miközben verset írunk, megértjük az egyes szavak, kifejezések jelentőségét, ezzel párhuzamosan pedig a minket akadályozó tényezőket is alaposabban, mélyebben megértjük.

Hogyan jelentkezhet a versolvasás terápiás hatása?

Miközben befogadjuk a költészetet, egy másik ember lelkébe, gondolataiba nyerünk betekintést, ezek pedig olyan elfojtott dolgokra is rávilágíthatnak, amelyekkel addig egyáltalán nem voltunk tisztában. 

Emellett átélhetjük akár azt is, hogy valamiért megszólít minket egy költemény, de akár azt is, hogy egészen a sajátunknak érezzük, annyira felismerjük benne a saját élmény-, illetve érzelemvilágunkat. Az olvasás általi katarzist és terápiás hatásokat az is átélheti, aki számára nehéz lenne a saját szavait papírra vetni.

A költemények átélése egészen olyan, mint a zene, hiszen hasonlóképpen élhetjük át vele mind a pozitív, mind a negatív élményeinket és érzéseinket. Mindemellett a versek által közelebb juthatunk embertársaink megértéséhez is, így számos frusztrációhoz vezető helyzetet hatékonyan elkerülhetünk, s sokkal boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet élhetünk.

Hirdetés
Hirdetés