Hirdetés
Hirdetés

Mit érdemes tudni az intim mosakodásról?

| 2022. 06. 28. | 13:31:00
XXX
Mit érdemes tudni az intim mosakodásról?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az intimhigiénia fenntartása a napi szintű tisztálkodás része. A nem megfelelő tisztítás teret engedhet a kórokozók elszaporodásának, ami pedig fertőzésekhez, gyulladásokhoz vezethet. Fontos azonban az egészséges mértékű gondozás, a túlzásba vitt intim ápolás éppúgy gondot okozhat, mint a hiánya.

Az intim mosakodók mértékletes használata

A MamaVita intim mosakodó termékei között elérhetünk például teafaolajosat, érzékeny bőrre valót, illatmentes változatú készítményt egyaránt. Az intim részek jóval érzékenyebbek, ezért kerüljük a nagyon habzó, drasztikus tisztálkodószerek alkalmazását. Javasolt a natúr, illatmentes, kifejezetten érzékeny bőrre való termékek használata. Amennyiben fertőzés lépne fel, forduljunk szakemberhez, a mielőbbi kezelés megkezdése érdekében!

A túlzásba vitt intim mosakodás kárt tehet a hüvely flórájában, ezért célszerű egy optimális mértékű tisztálkodásra törekedni, és mellőzni a gyakori irrigációt is. A speciális tejsavbaktériumok, az úgynevezett Döderlein-féle laktobacillus-flóra igyekszik fenntartani a vagina egészséges higiéniai állapotát.

A hüvely folyamatos fertőzésveszéllyel küzd, anatómiai helyzete miatt is, ezért gondot kell fordítani a megfelelő higiéniára, de nem a túlzásba vitt termékhasználat, és irrigáció a megoldást! A vaginában természetes módon előfordulhatnak kórokozók kis mennyiségben. A “jó baktériumok” biztosítják az egyensúlyt, és gátat szabnak a kórokozók szaporodásának, a savas közeg fenntartása révén. Ez az egyensúly viszont kényes, és felborulhat irrigálás, túlzott intim tisztálkodás során is.

Ideális intim ápolási szokások 

Hüvelyöblítést elegendő indokolt esetben végezni, kerülni kell a hetinél gyakoribb rendszerességet, kivételes esetekben, például fertőzések kezelésekor azonban szükségessé válhat a hígított tejsavas irrigáció. Mindenképpen nőgyógyászati konzultáció mellett célszerű végezni. Az indokolatlan, mértéktelen irrigáció nagyobb kárt okozhat, mint hasznot, a flóra megborulásával pedig fertőzések alakulhatnak ki.

A legideálisabb, ha savas pH értékű mosakodókat használunk, melyet alapos vizes öblítés követhet. A lúgos kémhatású tisztítókat, szappanokat kerüljük!

A normál, egészséges hüvelyváladék színtelen, és szagtalan, ellenkező esetben fertőzésre kell gyanakodni. Ilyenkor mihamarabb kivizsgálás javasolt!

Mit tegyünk, ha felborul az egyensúly? 

A hüvelyflóra egyensúlyának kibillenése kaput nyithat számos kórokozónak, melyet a “jó baktériumok” ebben az állapotban képtelenek kivédeni. Az egyetlen megoldás, ha igyekszünk a megelőzésre fókuszálni, tehát optimális mosakodási szokásokkal megőrizni a flóra egyensúlyát. 

Ezt megtehetjük savas pH értékű intim mosakodókkal, melyek természetes, semleges összetevőkkel rendelkeznek. Kerüljük az irrigációt, kizárólag indokolt esetben végezzük! Rendellenesség esetén pedig forduljunk nőgyógyászhoz!

Hirdetés
Hirdetés