Hirdetés
Hirdetés

Okos társ, jó házőrző és barátságos házi kedvenc a németjuhász

| 2022. 06. 14. | 13:07:00
XXX
Okos társ, jó házőrző és barátságos házi kedvenc a németjuhász
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A németjuhász, vagy más néven német juhászkutya kiváló választás, hogyha egy tanulékony, intelligens családszerető kutyára van igény. Ugyanakkor tökéletes munkakutya is, hiszen számos területen kiképezhető, példaként említhetők a rendőrkutyák, a mentésben segédkező és a segítőkutyák.

A német juhászkutya főbb jellegzetességei 

A Grandopet.hu németjuhász fajtaleírásában bőséges információ érhető el a sajátosságairól, ideális tartási körülményeiről. 

A meglévő források alapján a fajta őse az ónémet pásztorkutya, amely külsejében a komondorhoz hasonlatos, viszont kisebb termetű. Nagyrészt juhok terelésére és őrzésére alkalmazták, majd ebből a fajtából tenyésztették ki a jól ismert, közkedvelt németjuhászt.

A kutyát rendkívüli tanulékonyság és kiemelkedő munkabírás jellemzi, ehhez azonban megfelelő gondozás, nevelés és optimális körülmények szükségesek. Remek házőrző, ugyanakkor nagyon barátságos, emiatt tökéletes választás családok számára is, kisgyerekek mellé.

Népszerű rendőrkutyaként, keresőkutya gyanánt és persze kiváló terelőkutya. Mindemellett terápiás állatként is megállja a helyét. Szereti a kihívást, extrém kitartás jellemzi, ehhez szabálykövető magatartása is hozzájárul.

Középtermetű, atlétikus kutya, közepes hosszúságú bundával. Fekete, ordas, bicolor és rajzos (fekete hátú) színkombinációk az elfogadottak.

Mire érdemes odafigyelni a tartásával kapcsolatban? 

Etetése nagyrészt annak függvénye, hogy mennyit mozog, hiszen más tápanyagszükséglettel rendelkezik egy mozgékony munkakutya, mint egy kedvencként tartott eb. A legfontosabb számára a fehérjében, ásványi anyagokban és vitaminban dús étrend, melynek minimum 70%-a hús. Mindez napi 3-4 mérőpohárnyi magas minőségű száraz táppal biztosítható, ezt pedig két részletben célszerű adagolni.

Bundája nem igényel különleges gondozást, rendszeres átkeféléssel egyszerűen kordában tartható. Viszont a karmára fokozott figyelmet kell szentelni, időszakos vágással, tisztítással ez megoldható. Udvari tartásnál rendszeres átvizsgálás javasolt, a toklász veszélye miatt is.

A németjuhász nagyrészt olyan gazdinak javasolt, aki biztosítja számára a rendszeres testmozgást, különben viselkedési problémák léphetnek fel nála. Emellett a tanulási igényével is foglalkozni kell, érdemes játékokkal ellátni és ügyességi feladatokkal lefoglalni.

Kinek jó választás a németjuhász? 

Legfőképp olyan gazdiknak ajánlott, akik képesek megadni az elegendő figyelmet, és biztosítják a mozgásigény levezetéséhez szükséges terepet. Ez könnyen megoldható a kertben ügyességi feladatokkal, interaktív felszerelésekkel, akár hosszú sétákkal.

Remek választás családok számára is, hiszen barátságos a gyerekekkel és más háziállatokkal egyaránt. Kiváló házőrző, így biztonságot is nyújt az ember számára. Kedves természete révén segítőkutyaként is megállja a helyét.

Ajánlott mindazoknak, akik egy tanítható, okos, jó kiállású, mégis barátságos jellemű kutyusra vágynak!

Hirdetés
Hirdetés